De la vodcă la usturoi. Ce efecte au soluțiile ,,miraculoase’’ promovate pe internet

De la vodcă la usturoi. Ce efecte au soluțiile ,,miraculoase’’ promovate pe internet

Internetul românesc a fost invadat de tot felul de soluții miraculoase care promit să anihileze coronavirusul COVID-19. Medicii spun că multe dintre ele fac mai mult rău decât bine, astfel că trebuie să le evitați. Clisma cu usturoi și ulei de măsline, ingerarea unei supradoze de vitamina C sau ceaiurile din tot felul de plante ,,medicinale’’ nu vor anihila coronavirusul. Nici măcar vodca nu este eficientă, relatează GadgetReport.ro

Jeffrey Gardner, profesor de Științe Biologice la Universitatea din Maryland, a răspuns câtorva dintre întrebările formulate de cititorii site-ului Theconversation.

1.De ce alcoolul este ingredientul principal în majoritatea produselor de igienă?

Alcoolul este eficient în uciderea diferitelor tipuri de microbi, inclusiv virusuri și bacterii, deoarece inactivează proteinele. Acest proces, care se numește denaturare, criptează și ucide microbul, deoarece proteinele acestuia se  dezintegrează în contact cu alcoolul. Și căldura poate dezactiva unele proteine. Acesta este motivul pentru care mulți dintre virusuri dispar vara.

2.Alcoolul nu omoară toți microbii. De ce?

Există diferite tipuri de bacterii și virusuri, iar unele tipuri sunt mai ușor de anihilat cu alcool. De exemplu, bacteriile E. coli , care pot provoca boli transmise de alimente și alte infecții , sunt ucise foarte eficient de alcool la concentrații de peste 60 la sută.  Alte virusuri sunt mai rezistente, pentru că au o structură diferită. Există virusuri au un fel de înveliș exterior, numit plic, iar alții nu îl au deloc.

Alcoolul este eficient la uciderea virusurilor care conțin structuri de tip plic, inclusiv coronavirus , dar este mai puțin eficient la anihilarea celorlalți.

Medicii spun că o concentrație de alcool de peste 60% este eficientă pentru a ucide 99% dintre virusuri.

3.Dacă alcoolul de 60% este bun, cel 100% este și mai bun?

Surprinzător, nu. Denaturarea proteinelor funcționează mai repede atunci când alcoolul este amestecat cu o cantitate optimă de apă. Alcoolul pur s-ar evapora prea repede pentru a ucide eficient bacteriile sau virusurile de pe pielea ta, mai ales pe timpul iernii, când aerul este mai puțin umed.

În plus, alcoolul 100% îți va usca pielea foarte repede și va provoca iritarea acesteia.  Acesta este motivul pentru care majoritatea dezinfectanților pentru mâini conțin emolienți , care ajută la înmuierea și hidratarea pielii.

4.Produsele sanitare făcute acasă sunt o idee bună?

Experții spun că aceștia nu sunt eficienți. Este bine să evitați leacurile promovate pe internet, care conțin usturoi și alte ingridiente naturale. Nici vodca nu este eficientă.  Aceasta are doar 40% alcool, astfel că ucide doar o parte din microbi. În loc de soluțiile inutile, de leacurile alternative promovate pe internet, folosiți cu încredere săpunul și apa caldă.

5.Produsele de dezinfecție au termen de expirare?

Majoritatea produselor de dezinfecție sunt eficiente timp de câțiva ani, dacă sunt depozitate în mod corespunzător și sunt marcate cu date de expirare. Un lucru de reținut este faptul că alcoolul este volatil, ceea ce înseamnă că, în timp, se va evapora încet, iar produsul respective își va pierde capacitatea de a ucide eficient virusurile și bacteriile. Așa că, atunci când cumpărați un astfel de produs, uitați-vă cu atenție la termenul de expirare.