OZN-ul care a declanșat starea de alertă în România în 1984. O poveste fascinantă

Data: 16/03/2020 | Autor: .

OZN-ul care a declanșat starea de alertă în România în 1984. O poveste fascinantă

Un obiect neidentificat, extrem de strălucitor și care se deplasa cu o viteză incredibilă, a declanșat alerta generală la Baza militară Alexeni, din inima Bărăganului. Se întâmpla pe 23 august 1984, o zi specială în care Armata română defila în centrul Capitalei, sub ochii lui Nicolae Ceaușescu. Obiectul identificat de aparatele radar a generat o situație fără precedent în istoria militară a României.

Starea de alertă a fost dată de la Baza militară Alexeni, aflată la 5 kilometri distanță de Urziceni. În timpul paradei, după ce deasupra Bucureștiului au zburat MIG-urile și elicopterele Armatei, stația radar de la Otopeni a apelat de urgență centrul de la Alexeni pentru a afla dacă mai are vreo aeronavă în aer.

Pe radare apărea un obiect neidentificat suspendat deasupra aerodromului din inima Bărăganului.

“Era Ziua Naţională şi se aniversau şi 40 de ani de la evenimentele prin care România s-a alăturat aliaţilor şi a întors armele împotriva Germaniei hitleriste. Aeronavele: MIG, IAR, AN etc. care participaseră la parada militară de la Bucureşti reveniseră şi aterizaseră la baza militară Alexeni şi unele fuseseră deja husate. La un moment dat, staţia radar de la Otopeni a întrebat totuşi staţia radar de la Alexeni dacă se mai află vreo aeronavă în aer, deoarece ei vedeau ceva pe verticală aerodromului. S-a procedat la încă o verificare, confirmându-se prezenţa la sol a tuturor aparatelor“a declarat generalul Emil Străinu, unul dintre martorii evenimentului, cel care se ocupa de stația radar.

Mărturia sa a fost consemnată de Asociația pentru Studiul Fenomenelor Aerospaţiale Neidentificate.

Obiectul respectiv avea o formă ovoidală, o lungime de 2-3 metri și o lățime de 1,5 metri.

,, Părea să fie făcut dintr-un material strălucitor, asemănător aluminiului. Nu făcea zgomot, nu avea lumini proprii şi nici jeturi de propulsie. Nu părea incomodat de vântul de 7-8 m/sec. Pe timpul evoluţiei sale, au fost semnalate perturbaţii puternice în comunicaţii”, a mai declarat militarul.

Potrivit martorului ocular, OZN-ul pendula deasupra aerodromului. ,,Era undeva spre vest, la o altitudine de 4.000-4.500 metri”. Ulterior, brusc, acesta a coborât la 2.200 de metri și apoi a dispărut din nou în sus, la 22.000 de metri.

,,A dispărut la un moment dat de pe radar, avea un semnal pe radar ca al unui mic avion sau al unui elicopter, iar apoi a urcat şi a coborât, în zig-zag, de 7-8 ori între 2.000 şi 55.000 metri, cu viteze de la zero la 12.000 km/h’’, a mai declarat generalul.

Operatorii de la traficul aerian au incercat să afle de la avioanele civile aflate deasupra României dacă au sesizat vreun fenomen neobișnuit pe cer, iar confirmările au venit pe bandă rulantă. Echipajele de zbor ale mai multor aeronave au relatat că văd un obiect ca un balon cu aspect metalic. Niciuna dintre aceste relatări nu a ajuns însă în documentele oficiale.

OZN-UL A STAT 40 DE MINUTE SUSPENDAT ÎN AER

Incredibil este faptul că OZN-ul a stat în aer, fiind observant pe radarul bazei militare, aproape 40 de minute, dispărând apoi subit, cu o viteză incredibilă, de 1000 km/oră, la un plafon de peste 100 de kilometri.

„Deşi detaliile s-au raportat la Otopeni, de acolo a venit răspunsul că e mai bine ca lucrurile să fie uitate, întrucât, în Ziua Naţională, nimeni nu avea nevoie de ştiri bombă”, a mai afirmat generalul, citat ulterior de Adevărul.

Ce s-a întâmplat la Baza militară Alexeni? A fost doar un balon meteorologic luat de vânt, așa cum s-a spus ulterior? Asociația pentru Studiul Fenomenelor Aerospaţiale Neidentificate îl clasifică, în prezent, drept un fenomen OZN.

„Nu putea fi în niciun caz un balon, lucru confirmat şi de operatorii radar, toţi cu experienţă de peste 10 ani în radiolocaţie, aleşi special pentru a asistă fără probleme paradă militară. Benzile magnetice care au înregistrat evenimentul au fost analizate atent, dar după 24 de ore au fost şterse. Din cauza momentului special şi a emoţiei generale, nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea trimiterii unui raport «mai sus». Ulterior s-a căutat muşamalizarea celor întâmplate şi ridiculizarea martorilor“, afirmă aceștia.

OZN-URILE DIN ROMÂNIA

Incidentul de la Baza militară Alexeni a fost doar un episod din seria foarte lungă de fenomene neexplicate ce au legătură cu OZN-urile, petrecute în România.

O primă atestare a unui fenomen bizar datează din anul 1517 și este menționată în Letopisețul Moldovei. Pe 8 noiembrie, un „sămn mare s-au arătat pe ceriu, c-au strălucit dinspre miadzănoapte ca un chipu de om, de-au stătut multă vreme și iară s-au ascuns în văzduh” (Cându au venit Trifăilă cu oaste ungurească asupra lui Bogdan Vodă).

Un alt eveniment neelucidat a avut loc în timpul atacului din 15 octombrie 1595 al lui Mihai Viteazul asupra orașului Târgoviște aflat pe atunci sub ocupație otomană. Atunci este menționată apariția unei „comete” bizare care a stat țintuită pe cer, deasupra taberei muntene, timp de „un ceas sau două”, pentru ca apoi să dispară fără urmă.

Misterele OZN. Au construit americanii o farfurie zburatoare?

În anul 1913, în România s-ar fi înregistrat un alt fenomen OZN. Timp de o lună ar fi fost semnalate 23 de cazuri de apariții ale unor obiecte zburătoare neidentificate de formă rotundă, care emiteau o lumină foarte puternică. Cercetările ar fi scos la iveală faptul că OZN-urile ar fi zburat deasupra unor unități militare situate în apropierea orașelor românești Focșani, Brăila, Iași și Târgoviște.

Evenimentele nu au fost ocolite de presa vremii. Ziarele de atunci ar fi relatat despre aceste întâmplări aflate în mister, precizând chiar faptul că soldații înregimentați în respectivele unității ar fi încercat să gonească bizarele farfurii zburătoare cu salve de tun.

Poziția Ministerului Apărării din acele vremuri(1913) a fost una imparțială, oficialii din Armată precizând faptul că nu a fost vorba de OZN-uri, ci despre o serie de avioane – fantomă rusești plecate în recunoaștere.

În anul 1967, pe cerul localității Berzasca, a staționat timp de o oră un “triunghi zburător”, fiind privit de câțiva localnici. Un an mai târziu, deasupra regiunii Banat, a survolat timp de 38 de ore tot un triunghi zburător fiind văzut de mai mulți oameni, printre care și meteorologi și ingineri.

Mai aproape de evenimentul de la Alexeni, în zilele de 23-25 septembrie 1978, nu departe de cabana Bâlea Lac a avut loc una dintre cele mai terifiante întâlniri de gradul III, precum și unul dintre rarele cazuri în care oamenii au fost atacați de entități necunoscute. Victimele, circa 20 de militari în termen, incartiruiți într-o fostă cabană din apropiere de lacul Bâlea.

Un alt eveniment neobișnuit a avut loc în iulie 1997. Operatorii din turnul de control de la aeroportul Otopeni au remarcat apariția unei lumini circulare, situată în vestul aeroportului, între Buftea și Corbeanca.

Prin binocluri, s-a văzut că la mijlocul petei circulare era o fâșie orizontală colorată în alb, portocaliu și roșu, culori care se transformau una într-alta. Păreau să fie două globuri de dimensiuni diferite, lipite unul de altul, care se mișcau într-o zonă strict delimitată.

Lista OZN-urilor este însă mult mai lungă, fiind raportate sute de astfel de evenimente în toate colțurile țării. Niciunul dintre ele nu a fost însă confirmat de autorități.

Misterele OZN. O nouă teorie despre extratereștri