Cum se făcea școală în timpul gripei spaniole din 1918

Data: 25/08/2020 | Autor: .

Pandemia gripală din 1918 a ucis cel puțin 5 milioane de oameni și a infectat o treime din populația lumii. Gripa spaniolă a determinat cea mai gravă pandemie din istoria modernă. Cu toate că lumea nu avea mijloacele medicale din prezent, copiii au mers la școală în acel an fatidic. Cum au făcut asta, ce reguli au urmat?

Din ianuarie 1918 până în decembrie 1920, școlile din New York, Chicago şi New Haven au rămas deschise, considerându-se că elevii erau mai în siguranţă în şcoală. Asta în condițiile în care în New York, aproximativ 75% din cei 1 milion de școlari locuiau în locuinţe aglomerate, adesea neigienice.

„Pentru elevii din cartierele cu astfel de locuinţe, şcoala oferea un mediu curat, bine ventilat, unde profesorii, asistentele şi medicii practicau deja inspecţii medicale de rutină, amănunţite”, arată un articol din Public Health Reports, din 2010.

„Copiii îşi părăseau casele adesea insalubre pentru a veni la şcoală, în clădiri mari, curate şi aerisite, unde era aplicat întotdeauna un sistem de inspecţie şi examinare riguros”, a declarat Dr. Royal S. Copeland, comisarul de sănătate din New York.

Potrivit relatărilor vremii, elevii erau verificați de profesori la intrarea în curtea școlii, iar cei cu simptome erau trimiși acasă pentru „izolare şi îngrijire”. Dacă acasă nu aveau condiții, copiii erau trimişi la spital.

Cei rămași la școală trebuiau să poarte măști și nu aveau voie să se strângă în afara şcolii.

În ceea ce privește condițiile din clase, acestea erau păstrate cu strictețe. Erau aerisite foarte des, iar personalul ștergea cu clor toate elementele de mobilier.

Comisarul pentru sănătate Copeland declara pentru New York Times: „A fost mult mai bine să avem copiii sub observaţia constantă a persoanelor calificate decât să închidem şcolile”.

POVESTEA ,,RĂCELII BANALE” CARE A UCIS 5 MILIOANE DE OAMENI

Denumită inițial gripa spaniolă, virusul din 1918 este acum cunoscut sub numele de H1N1 și provine dintr-o tulpină aviară. A măturat globul, iar imaginile de arhivă arată cât de mortală a fost gripa din 1918.

Prima tulpină a gripei a fost numită inițial „febra de trei zile” și a fost descrisă ca o răceală puternică.

Primul caz confirmat de virus în SUA a avut loc în primăvara anului 1918, într-o tabără a armatei din Fort Riley, Kansas. Două săptămâni mai târziu, 1.100 de soldați au fost internați la un spital. 38 de soldați au murit în primele ore, iar apoi, numărul morților a ajuns la peste 100 pe zi.

Ca și cum nu era de ajuns, în toamna lui 1918, a apărut o nouă tulpină a virusului gripal, mult mai puternică și cu un potential de extindere devastator. Virusul s-a extins rapid în toată lumea.

Cititi toata povestea in materialul de mai jos.

Pandemia de gripă spaniolă din 1918. Povestea ,,răcelii puternice’’ care a ucis 5 de milioane de oameni

Va invitam sa cititi si materialul de mai jos.

Ciuma manciuriană din 1911. Boala din China care putea face ravagii în întreaga lume