Epava navetei spațiale Challenger, descoperită în Triunghiul Bermudelor. O poveste tragică

Data: 12/11/2022 | Autor: .

În urmă cu aproape 37 de ani, lumea a privit cu groază tragedia navetei spațiale Challenger. Accidentul a avut loc la 73 de secunde după decolare, iar șapte astronauți și-au pierdut viața. Amintirile legate de bucățile de navetă care au căzut în mare rămân în memoria tuturor celor care au fost martori la catastrofă.

Pe 28 ianuarie 1986, naveta Challenger a explodat la 73 de secunde după decolarea de la Centrul spaţial Kennedy din Florida, provocând moartea celor şapte membri ai echipajului, între care şi profesoara Christa McAuliffe.

De atunci, NASA a căutat bucăți din navetă. Agenția a recuperat o mare parte din resturile navetei Challenger în anii imediat după eveniment.

Recent, o echipă de filmare care lucra la o emisiune pentru History Channel a descoperit pe fundul oceanului o bucată de 6 metri lungime din Challenger. A fost o descoperire uimitoare și total neașteptată, relatează UniverseToday.

Scopul real al echipei era de a găsi rămășițe de nave pierdute în Triunghiul Bermudelor. Această regiune se află de fapt la sud-est de Space Coast.

challenger profimedia-0736675431
Exploratorul subacvatic și biologul marin Mike Barnette, care a condus echipa, a declarat că echipajul și-a dat seama foarte repede că a găsit ceva unic.

„Semnificația acestei secțiuni mari din structura Challenger a fost imediat evidentă”, a spus el.

„Am recunoscut necesitatea de a aduce această descoperire în atenția imediată a NASA. Locul, care se află în afara Triunghiului Bermudelor, în largul coastei Floridei, marchează pierderea a șapte astronauți curajoși – colegi exploratori – iar dezastrul Challenger a fost un eșec tragic pentru programul spațial american. Dar din acest eveniment îngrozitor au fost învățate lecții importante care au dus în cele din urmă la progrese remarcabile în domeniul explorării spațiale.”

 

NASA intervine

Echipa a alertat imediat NASA și a împărtășit imaginile filmate de scafandri. Reprezentanții agenției au vizionat imaginile și au fost imediat de acord că resturile seamănă foarte mult cu o bucată din Challenger.

Administratorul NASA, Bill Nelson, a confirmat descoperirea într-o declarație publică.

„Deși au trecut aproape 37 de ani de când șapte exploratori îndrăzneți și curajoși și-au pierdut viața la bordul Challenger, această tragedie va rămâne pentru totdeauna întipărită în memoria colectivă a țării noastre. Pentru milioane de oameni din întreaga lume, inclusiv pentru mine, ziua de 28 ianuarie 1986 pare încă ca și cum ar fi fost ieri”, a declarat el.

„Această descoperire ne oferă ocazia de a ne opri încă o dată, de a ridica moștenirea celor șapte pionieri pe care i-am pierdut și de a reflecta asupra modului în care această tragedie ne-a schimbat. La NASA, valoarea fundamentală a siguranței este – și trebuie să rămână pentru totdeauna – prioritatea noastră principală, mai ales în condițiile în care misiunile noastre explorează mai mult decât oricând cosmosul.”

Triunghiul Bermudelor. Nava SS Cotopaxi, descoperită după aproape 100 de ani

Artefactele navetei spațiale, precum acesta, sunt proprietatea guvernului american. Restul navetei este păstrat la Complexul de lansare 31 de la Stația Forțelor Aeriene Cape Canaveral.

O piesă este expusă la Complexul pentru vizitatori al Centrului Spațial Kennedy din apropiere.


History Channel și Challenger

Videoclipul cu descoperirea echipei va face parte dintr-un program numit „Triunghiul Bermudelor: Into Cursed Waters”. Acesta va fi difuzat pe 22 noiembrie, ca parte a unei relatări despre epavele din largul coastelor Floridei.

Space Shuttle Challenger disaster - Wikipedia

„Descoperirea istorică și emoționantă a acestui artefact Challenger de către echipa noastră incredibilă întărește misiunea History Channel de a conserva situri și povești importante din patrimoniul nostru național”, a declarat Eli Lehrer, vicepreședinte executiv al rețelei .

„Deși remarcabila descoperire a epavei de pe Challenger nu făcea parte din misiunea inițială a echipei noastre de scafandri care a explorat Triunghiul Bermudelor, semnificația istorică a descoperirii nu poate fi subestimată.”

Metanul, vinovat pentru dispariţiile din Triunghiul Bermudelor?