Legenda lui Kap Dwa. Poveștea uriașului de 4,5 metri, cu două capete

Data: 29/10/2022 | Autor: .

Poveştile cu giganţi sunt des întâlnite de-a lungul istoriei. Titanii greci, diverși giganți nordici, gigantul chinez Pangu și giganții biblici Goliat și Anak sunt doar câteva exemple de ființe uriaşe devenite eroi de poveşti spuse din generaţii în generaţii. Una dintre cele mai spectaculoase relatări este cea despre gigantul Kap Dwa.

Kap Dwa este un gigant din Patagonia, descoperit în largul coastelor Americii de Sud. Corpul este neobișnuit nu doar prin statura sa gigantică, ci și prin faptul că are două capete. Ar putea fi real acest gigant? Este plauzibil din punct de vedere științific, dar asocierea sa cu P. T. Barnum și faptul că nu a fost examinat de experți pun sub semnul întrebării autenticitatea acestui gigant.

Oase de gigant în Baltimore

Se spune că Kap Dwa ar fi fost un gigant înalt de 3,66 metri, al cărui corp se află într-un muzeu din Baltimore, Maryland, SUA.

Originea acestuia este localizată în Patagonia. Patagonia a fost considerată un tărâm locuit de giganți pentru o lungă perioadă de timp. Legenda uriașilor din Patagonia datează de la o poveste spusă de exploratorul Ferdinand Magellan.

Magellan și oamenii săi s-au oprit pe plajele din America de Sud și au mers în interior pentru a explora. În timp ce explorau, se spune că au întâlnit băștinași care erau de două ori mai mari decât un om normal.

Acest lucru se datorează, probabil, faptului că câteva dintre popoarele indigene din regiune, și anume Tehuelche, se întâmplă să fie mai înalte decât era media europeană la acea vreme. Este posibil ca această diferență de înălțime să fi fost exagerată, ceea ce a dus la mitul conform căruia Patagonia era un tărâm al uriașilor.

Este posibil, totuși, ca în Patagonia să fi existat  giganți adevărați și ca Kap Dwa să fie un exemplu dintre aceștia?

Marinar englez oferind pâine unei femei gigant din Patagonia. Frontispiciu la „Viaggio intorno al mondo fatto dalla nave Inglese il Delfino comandata dal caposqadra Byron” (Florența, 1768), prima ediție italiană a lucrării lui John Byron „A Voyage Around the World in His Majesty’s Ship the Dolphin …” (Londra, 1767)

Istorie sau legendă?

Există două povești contradictorii cu privire la originea lui Kap Dwa. Potrivit primei, Kap Dwa a fost întâlnit de marinarii spanioli în jurul anului 1673 pe plajele din Patagonia.

A fost capturat și dus pe nava lor, unde l-au legat de catarg. Când a reușit să se elibereze, s-a luptat cu ei și a fost ucis de o suliță care i-a străpuns pieptul.

După aceea, corpul său a fost mumificat și împăiat și a ajuns mai întâi în Marea Britanie și apoi în Statele Unite în secolul al XIX-lea, unde a devenit subiectul a numeroase spectacole de groază, organizate de cele mai mari circuri ale vremii.

Cea de-a doua poveste spune că uriașul a fost găsit deja mort pe o plajă, cu o suliță înfiptă în piept.

Full length image of the body of Kap Dwa.

În această versiune, trupul său a fost găsit de băștinașii din Paraguay, care l-au mumificat și l-au venerat într-un fel de ceremonie religioasă.

La un moment dat, căpitanul britanic George Bickle a auzit despre acest lucru. Acesta s-a infiltrat în Paraguay și a furat cadavrul. După ce a luat cadavrul, l-a adus cu el în Marea Britanie.

Ambele povești se termină în același mod: Cadavrul ajunge în mâinile unor circari care îl adaugă la colecția lor de curiozități.

Există unele dezacorduri cu privire la autenticitatea sa. Unii cred că este autentic, iar alții sunt convinși că este o farsă.

Publicity to see Kap Dwa

Este posibil un om cu două capete de 4,5 metri?

Au existat oameni cu o statură neobișnuită din cauza afecțiunii cunoscute sub numele de gigantism.

Cea mai înaltă persoană din istorie pentru care există dovezi incontestabile este Robert Wadlow (1918-1940), care avea o înălțime de 2,47 metri și încă mai creștea când a murit brusc la vârsta de 22 de ani.

Deși au fost găsite persoane care au peste 2,5 metri înălțime, nu au fost găsite persoane în viață sau rămășițe scheletice (pentru care dovezile sunt incontestabile) care să aibă o înălțime de 3,5 metri.

Deși ar fi posibil ca un om să crească până la această dimensiune, complicațiile de sănătate din ce în ce mai mari fac mai dificil ca cineva să ajungă la această înălțime și să supraviețuiască.

Motivul pentru care Wadlow a murit este acela că picioarele sale au dezvoltat bășici din cauza greutății uriașe.

Postcard of Robert Wadlow with his father.

Aceste bășici s-au infectat în cele din urmă și a murit din cauza complicațiilor legate de infecție.

De asemenea, au fost identificate persoane și animale cu mai multe capete. Unul dintre modurile în care se pot forma gemeni uniți este o afecțiune numită parapagodul dicefalic, în care gemenii vor părea să aibă un corp și două capete.

Din nou, cele mai multe cazuri nu supraviețuiesc în copilărie, darămite la vârsta adultă, dar există câteva cazuri rare care reușesc.

Cele mai cunoscute două exemple ar fi frații italieni Giovanni și Giacomo Battista Tocci (1875/1877-1940?) și surorile americane din Minnesota numite Abby și Brittany Hensel (1990- prezent).

1880's cabinet card photograph of the Tocci Brothers by Obermiller & Kern. It was sold by the Tocci Brothers.

Șansele de supraviețuire pentru gemenii parapagi dicefalici cresc dacă organele vitale sunt dublate, astfel încât fiecare geamăn să aibă o inimă, un stomac, un set de plămâni etc. separate.

Astfel, este posibil ca gemenii parapagi dicefalici să devină adulți de succes din punct de vedere biologic, dar acest lucru este foarte rar.

Medicina vs. legenda

Pentru ca Kap Dwa să fie autentic, ar trebui să presupunem două scenarii foarte improbabile deodată.

Ar trebui să presupunem că s-au născut gemeni parapagus dicefalici care aveau încă o altă afecțiune rară și care reduce durata de viață, gigantismul, și că au reușit cumva să depășească toate problemele de sănătate legate de ambele afecțiuni și să devină adulți cu drepturi depline, suficient de puternici și sănătoși pentru a se angaja în luptă cu o bandă de marinari.

Deși acest lucru nu este exclus, face ca povestea să fie mult mai puțin probabilă și să aibă nevoie de mult mai multe dovezi.

Cadavrul ar fi fost examinat de medici în anii 1960, iar aceștia au spus că nu prezintă semne evidente de a fi fals.

Apar mai multe îndoieli

O altă problemă legată de autenticitatea cadavrului este asocierea sa cu Phineas Taylor Barnum.

P.T. Barnum a fost un om de spectacol, om de afaceri și politician din secolul al XIX-lea, cunoscut pentru spectacolele în care expunea creaturi sau obiecte despre care pretindea că sunt rămășițele unor creaturi mitice sau de pe tărâmuri îndepărtate.

Două exemple celebre ar fi șacalul și sirena din Fiji. P.T. Barnum era cunoscut pentru faptul că spunea povești și cele mai multe dintre exemplarele sale s-au dovedit a fi farse, cea mai faimoasă dintre ele fiind sirena din Fiji. Orice asociere cu P.T. Barnum pune imediat la îndoială autenticitatea Kap Dwa.

[Top] Fiji Mermaid, in the Folklore section at the Haus der Natur (House of Nature), a natural history collection in Salzburg, Austria. (CC BY NC SA 2.0 ) [Bottom] P.T. Barnum’s Feejee mermaid (Public Domain)

În plus, există o formă de artă ciudată cunoscută sub numele de taxidermie, care constă în reconstituirea cadavrelor pentru a arăta ca niște creaturi mitice, cum ar fi dragoni, zâne, spiriduși și chiar giganți.

The mummy of Kap Dwa.

Acest lucru nu se mai practică foarte des astăzi, dar era popular în secolul al XIX-lea și la începutul secolului al XX-lea. Un gigant patagonez cu două capete ar fi un candidat probabil pentru un specimen realizat de taxidermiștii necinstiți.

Deși este posibil din punct de vedere științific ca Kap Dwa să fie autentic, fiind un set de gemeni parapagus dicefalici care au suferit de gigantism, improbabilitatea acestui scenariu, asocierea specimenului cu un om cunoscut pentru faptul că a produs mai multe farse și faptul că nimeni nu a examinat cu adevărat cadavrul din anii 1960, toate acestea sugerează că Kap Dwa este mai probabil o farsă elaborată… cel puțin până când se vor găsi dovezi incontestabile.