Mesele de Paște, bombe calorice. Cum să mănânci sănătos și să nu te îngrași

Data: 16/04/2020 | Autor: .

Mesele de sărbătoare pun probleme tuturor românilor, mâncărurile tradiționale românești fiind unele foarte dense caloric. Chiar dacă sunt un prilej de bucurie și desfătare culinară, acestea ajung de cele mai multe ori să ne pună în pericol silueta și, din păcate, uneori chiar și sănătatea. În plus anul acesta face ca lucrurile să fie și mai complicate în contextul emoțiilor negative și stresului cauzate de pandemia de COVID-19, dar și a sedentarismului cu mult accentuat de restricțiile de circulație.

Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție, a realizat un plan de mese pentru cei care doresc să savureze preparatele tradiționale, dar își doresc în același timp să mănânce sănătos și să evite excesele alimentare.

La micul dejun, Cori ne recomandă să consumăm un ou fiert, o felie mică drob cu legume proaspete cum sunt ardeii, ridichiile  și ceapa verde. În plus, Cori ne recomandă să facem un drob de pasăre care este la fel de gustos ca cel de miel, însă mult mai ușor de digerat.

Pentru că este greu de rezistat la dulciuri mai ales în perioada sărbătorilor, Cori Grămescu recomandă ca gustarea de dimineață să o reprezinte o felie de cozonac sau una de pască, însă nutriționistul atrage atenția să fim atenți la cantități, ideal este ca în una din zile să alegem cozonac, iar în a doua pască, atât cât să ne satisfacem pofta, fără a exagera.

Pentru masa de prânz este indicat să optăm pentru friptură, iar Cori ne sfătuiește să avem și friptură de miel și friptură de pasăre pentru a reduce astfel din impactul caloric al cărnii de miel care este o carne grasă. În ceea ce privește cantitățile, Cori ne recomandă să consumăm 100 g carne de miel pentru gust și să completăm cu carne de pasăre, totul acompaniat de o salată generoasă care poate conține ruccola, andive, ridiche, ardei gras, mărar, măcriș, ceapă verde și zeamă de lămâie. Nutriționistul spune că aceasta este o asociere care ajută digestia și care va crea un echilibru gustativ cu preparatele de carne.

Pentru că masa de prânz este una consistentă, Cori Grămescu recomandă să nu mai fie consumate alte alimente până la momentul cinei, însă dacă dorim putem bem o limonadă cu lămâie, zeamă de ananas și ghimbir. Aceasta ajuta digestia.

Conform nutriționistului, pentru cina este indicat să alegem preparate lejere, spre exemplu curcan sau pui cu legume la cuptor sau o salată de crudități.

De asemenea, Cori Grămescu recomandă să acordăm atenție și cantității de alcool pe care o consumăm în aceste zile, ideal este să nu depășim 1-2 pahare de vin la o masa. În plus, este foarte important să ne hidratăm corect – un aport de apă de cel puțin 2 litri de apă pe zi fiind esențial pentru buna desfășurare a digestiei.