Misterioasa dronă X-37B, înapoi pe Pământ. O misiune învăluită în mister

Data: 14/11/2022 | Autor: .

Avionul secret X-37b. Una dintre cele mai interesante și misterioase nave spațiale din lume

O dronă spațială militară americană a aterizat sâmbătă la Centrul Spațial Kennedy din Florida, după aproape doi ani și jumătate pe orbită, a anunțat Boeing. Naveta fără echipaj uman X-37B, al cărei prim zbor a avut loc în 2010, a petrecut în total peste 10 ani în spațiu și a parcurs peste 1,3 miliarde de mile în timpul a șase misiuni.

„Această misiune evidențiază accentul pus de Space Force pe colaborarea în explorarea spațiului și pe extinderea accesului cu costuri reduse la spațiu pentru partenerii noștri, din cadrul și din afara Departamentului Forțelor Aeriene”, a declarat generalul Chance Saltzman, șeful operațiunilor spațiale.

Former SecAF Explains How Secret X-37 Space Plane Throws Off Enemies | Military.com

Lansat în secret, X-37B a fost proiectat pentru Forțele Aeriene de către United Launch Alliance, un joint-venture între Boeing și Lockheed Martin.

Drona are o lungime de 9 metri (30 de picioare), o anvergură a aripilor de 15 picioare și este alimentată de panouri solare.

Înainte de ultima lansare a navetei, în mai 2020, Pentagonul a evocat o serie de experimente științifice pe care le va întreprinde.

Misiunea ar urma să testeze modul în care anumite materiale reacționează în spațiu, să evalueze modul în care radiațiile ambientale din spațiu afectează o serie de semințe și să transforme radiațiile solare în energie radioelectrică, a precizat armata.

Vehiculul are o zonă mică de încărcare, care îi permite să transporte echipamente și sateliți. El zboară la o altitudine cuprinsă între 240 și 805 kilometri deasupra Pământului.

Avionul SAAB A-36. Bombardierul nuclear care poate distruge Moscova

Misiunile secrete ale avionului X-37b

Presa internațională relatează că avionul este folosit în misiuni de spionaj și monitorizare a sateliților.

Un mare atu al avionului spion X-37b este acela că poate rămâne în spațiu o lungă perioadă de timp. La prima lansare din 2010, el a petrecut în spațiu 224 de zile. Un al doilea vehicul a zburat un an mai târziu și a rămas pe orbită un timp dublu.

Recordul de timp este de 780 de zile, adică mai mult de doi ani, acesta fiind înregistrat în timpul celui de-al cincilea zbor.

Misteriosul avion NGAD. Americanii lucrează la o aeronavă invizibilă