Misterul Davemaoit. Un mineral care nu ar trebui să existe pe Pământ

Data: 15/11/2021 | Autor: .

Misterul Davemaoit

Cercetătorii de la Universitatea din Nevada, Las Vegas, au anunțat descoperirea unui mineral care nu ar trebui să existe pe suprafața Pământului. Mineralul, ce poartă numele davemaoit, a fost găsit într-un diamant din cea mai mare mină de suprafață din lume pentru exploatarea diamantelor.

USA Today relatează că descoperirea este una fără precedent, asta pentru că davemaoit-ul n-ar trebui să existe la suprafața Pământului.

,,Mineralul a fost găsit într-un diamant săpat în urmă cu decenii din mina Orapa din Botswana, cea mai mare mină deschisă ce exploatează diamante. Davemaoita este unul dintre cele trei principale minerale din mantaua inferioară a Pământului și compune 5 sau 7% din materia mantalei’’, a declarat Oliver Tschauner, un geochimist de la Universitatea din Nevada.

Tschauner și colegii săi au studiat davemaoita și alte minerale prinse în diamante aflate în straturile adânci ale Pământului.

Omul care, în 1967, a prezis existența vieții pe planeta Venus

Ce este, de fapt, Davemaoit-ul?

Asociația Internațională Mineralogică a aprobat numele davemaoitei anul trecut și l-a lăudat ca fiind al doilea mineral la mare presiune numit după Ho-kwang „Dave” Mao, un om de știință care a făcut multe descoperiri inedite în geochimia și geofizica care studiază materialele de sub înaltă presiune.

Davemaoita este în mare parte silicat de calciu dar poate avea izotopi radioactivi de uraniu, toriu și potasiu, care generează multă căldură în straturile joase ale mantalei pământene, potrivit jurnalului științific.

Davemaoita este o parte a grupului de minerale care ajută la controlul mișcării și ciclurilor căldurii prin adâncurile Pământului.

În mod obișnuit, davemaoita poate exista la presiuni mari în mantaua inferioară, însă mineralul a supraviețuit în bucăți mici găsite în diamant.

„Rezistența diamantului păstrează conținutul la presiuni înalte”, a declarat Tschauner pentru Newscients.com.

Meteoritul care ar putea rescrie istoria lumii. Compuși organici extratereștri, ajunși pe Pământ