Primul hashtag realizat de un om, acum 73.000 de ani

Data: 8/05/2020 | Autor: .

Primul hashtag realizat de un om, acum 73.000 de ani

Arheologii au descoperit, într-o peşteră de pe coasta sudică a Africii de Sud, cel mai vechi desen făcut de un om. Acum 73.000 de ani, cineva a desenat pe o piatră de mici dimensiuni, cu un pigment din ocru de culoare roşie, mai multe linii intersectate, un simbol care seamănă cu un hashtag, relatează GadgetReport.ro

Haşurile desenate cu ocru, un pigment folosit de hominizi încă de acum 285.000 de ani, sunt alcătuite dintr-un set de şase linii drepte tăiate de trei linii uşor curbate. Piatra, cu un aspect granular, măsoară circa 38,6 mm în lungime şi 12,8 mm lăţime.

Potrivit cercetătorilor, deşi desenul este rudimentar, faptul că a fost realizat cu atât de mult timp în urmă este semnificativ şi sugerează existenţa unor abilităţi cognitive moderne la specia Homo sapiens în perioada cunoscută sub denumirea de Epoca de piatră mijlocie.
Autorul hashtagului ar fi, cel mai probabil, un membru al unui trib de vânători-culegători care se adăposteau din când în când în peştera Blombos aflată la Oceanul Indian, situată la circa 300 de kilometri est de Cape Town.
Descoperirea antedatează cu cel puţin 30.000 de ani reprezentarea considerată până acum cel mai vechi desen făcut de mâna omului.

„Faptul că liniile sunt întrerupte brusc la marginile pietrei este un indiciu al faptului că modelul ocupa iniţial o suprafaţă mai extinsă. Modelul fusese probabil mai complex şi cu o structură mai mare decât în acest fragment”, spune arheologul Christopher Henshilwood de la Universitatea din Bergen, Norvegia, şi universitatea Witwatersrand din Africa de Sud, cel care a condus cercetarea publicată în revista Nature.

„Nu suntem siguri dacă ar trebui să-i spunem artă. Este cu siguranţă un model abstract, avea o semnificaţie pentru cel care l-a realizat şi a făcut parte probabil dintr-un sistem simbolic comun înţeles de persoanele care făceau parte din acest grup,” a adăugat Henshilwood.