Roverul Yutu 2 a găsit o construcție misterioasă pe fața îndepărtată a Lunii

Data: 7/12/2021 | Autor: .

Roverul Yutu 2, care explorează Luna, a descoperit o construcție misterioasă pe fața îndepărtată a Lunii. Din imagini pare o ,,cabană’’, iar prezența acesteia în zona craterului Von Kármán nu are, pentru moment, nicio explicație științifică.

Potrivit unei publicații chineze de știință afiliată CNSA (Programul Spațial Național din China), specialiștii chinezi au manifestat un interes puternic față de obiect și așteaptă să vadă ce va descoperi în plus Yutu 2 la următoarea misiune de explorare care va dura între 2 și 3 luni, în care se va apropia și mai mult de „cabana misterioasă”, încercând să evite craterele din zonă.

Cubul văzut de Yutu 2 ar putea fi un bolovan ciudat rezultat în urma unui impact cu un corp ceresc. Însă este doar o presupunere, iar cercetătorii așteaptă nerăbdători noi date de la rover.

Yutu 2, care este alimentat cu energie solară, a făcut prima aterizare pe partea îndepărtată a Lunii pe 3 ianuarie 2019. Chang’e 4, așa cum sugerează și numele, este a patra misiune lunară a Chinei și a doua în care se folosește un rover.

Rover-ul Yutu 2 a început să exploreze Luna în cadrul misiunii Chang’e-4 încă din 2019, relatează Space.com.

De ce ne interesează solul de pe Lună?

Oamenii se pregătesc de noi misiuni spațiale, iar Luna este văzută ca locul ideal pentru plasarea viitoarelor baze semipermanente, în drum spre Marte.

Statele Unite, Rusia și China și-au programat misiuni către Planeta Roșie, cu sonde și rover-uri care deschid calea pentru eventuale misiuni cu echipaj care ar urma să fie lansate în 2030.

China și-a revendicat deja unele recorduri pe parcurs, fiind prima țară care a realizat cu succes o aterizare pe partea întunecată a Lunii.

Această misiune a fost considerată un succes imens și a dus și la câteva descoperiri interesante. China speră că Chang’e 5 va extinde cercetările despre condițiile de pe Lună.

,,Analiza solului de pe Lună, a condițiilor de acolo, este decisivă în planurile privind construcția bazelor lunare. Chinezii fac acest pas cu gândul că vor putea, în următorii 20 de ani, să construiască o bază pe Lună de pe care să trimită, mai departe, misiuni către Marte și alte planete”, explică experții.

Ce misiune importantă va avea rover-ul Puli pe Lună?

Misiunea Artemis

NASA pregătește o nouă misiune pe Lună, urmând să trimită o rachetă către polul sud al satelitului natural al Pământului în 2024. Astronauții care vor ajunge pe Lună în 2024 vor face acest lucru la bordul unui lander privat – unul construit de SpaceX, Dynetics sau Blue Origin condusă de Jeff Bezos.

NASA a botezat noul program lunar după zeița greacă Artemis, sora geamănă a zeului Apollo. În 2024 ar urma să ajungă pe Lună primul echipaj, format dintr-un bărbat și o femeie.

Au descoperit astronauții NASA un OZN pe Lună?

NASA anunță că există apă pe Lună

Cercetătorii de la Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA) al NASA au anunțat că apa este mult mai larg răspândită pe Lună decât se credea și apa se găsește și în cratere mult mai mici și mai puțin adânci decât cele foarte mari din zona polilor. Este o veste bună pentru planurile NASA de a construi o bază pe Lună.

SOFIA a detectat molecule de apă în craterul Clavius, unul dintre cele mai mari vizibile de pe Terra și aflat în emisfera sudică lunară. Observațiile din trecut detectaseră la suprafața Lunii o formă de hidrogen, dar nu au putut face diferența între apă și ”ruda” sa chimică apropiată OH (grupa hidroxil).

Datele de acum, din craterul Clavius, arată o concentrație de 100 către 412 părți per milion, echivalentul unei sticle de 350 ml de apă – prinsă într-un metru cub de sol răspândit pe suprafața lunară, explică cei de la NASA.

Cum s-a format Luna. Misterul protoplanetei Theia