Tarife mai ieftine, de pe 1 aprilie. Cat vom plati pentru apelurile telefonice in alte retele

Data: 31/03/2014 | Autor: .

People using cell phones   Original Filename: people cell phones.jpg

Incepand cu 1 aprilie, operatorii de telefonie mobila si fixa, printre care Orange, Vodafone, Cosmote si RCS-RDS, vor trebui sa scada tarifele de interconectare. Este vorba de apelurile pe care le facem in alte retele decat cea la care suntem abonati, indiferent daca avem abonament sau cartela preplatita.

Potrivit deciziei Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), operatorii telecom vor practica, de la 1 aprilie, tarife de interconectare mult reduse, de la 3,07 eurocenti/minut la 0,96 eurocenti/minut in cazul telefoniei mobile si de la 0,67 la 0,14 eurocenti/minut pentru telefonia fixa.

Acest pret se regaseste in tariful perceput clientului care initiaza apelul.

„Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a adoptat, in urma avizului favorabil primit din partea Comisiei Europene, deciziile prin care sunt stabilite noile tarife maxime pentru serviciile de interconectare in vederea terminarii apelurilor. Incepand cu data de 1 aprilie, noile tarife maxime pentru terminarea apelurilor in Romania scad de la 0,67 eurocenti/minut la 0,14 eurocenti/minut, pentru terminarea la puncte fixe, respectiv de la 3,07 eurocenti/minut la 0,96 eurocenti/minut, pentru terminarea la puncte mobile”, se arata intr-un comunicat al ANCOM.

Noile tarife vor deveni obligatorii pentru toti furnizorii de retele din Romania. Daca nu stiati, este vorba de 46 de furnizori de retele fixe si 6 furnizori de retele mobile.

Costul operatorilor pentru a le oferi clientilor, de exemplu, 200 de minute de apeluri in orice retea va fi de aproape opt ori mai mic decat in anul 2006: doar 1,9 euro, fata de 14 euro.

Potrivit expertilor, citati de ZF, operatorii locali de telefonie mobila vor intra intr-un razboi al ofertelor, care le va aduce clientilor mai multe abonamente cu apeluri si SMS-uri nelimitate catre clientii din alte retele si optiuni cu mai multe apeluri si SMS-uri nationale.

„Operatorii vor include si mai multe minute, mai multe date, telefoane atractive si servicii suplimentare. O reducere a tarifelor se va resimti mai puternic in zona utilizatorilor de cartele pre-paid: acestia nu au contracte pe termen lung care sa ii tina intr-o anumita retea si sunt in general consumatori cu venituri scazute, mult mai sensibili la pret“, este de parere Valentin Mircea, fost vicepresedinte al Consiliului Concurentei, in prezent senior partener al casei de avocatura Mircea si Asociatii.
„Tendinta in piata este clara“, catre abonamentele cu „totul inclus“, adauga si Adrian Ciobanu, fost om de vanzari la Vodafone .