Cine i-a învățat pe babilonienii antici….trigonometrie? Au fost extratereștrii?

Data: 26/10/2021 | Autor: .

Babilonienii foloseau trigonometria acum 4000 de ani, cu mult înainte ca Pitagora să enunțeze celebra sa teoremă, considerată un pilon al matematicii,  așa cum o percepem noi în ziua de azi. Cine i-a învățat pe babilonienii antici trigonometrie? Au fost extratereștrii?

O nouă descoperire răstoarnă tot ce credeam că știm despre teorema lui Pitagora și istoria matematicii.

Potrivit unui studiu publicat în revista Fondations of Science, babilonienii foloseau trigonometria acum 4000 de ani. Experții își bazează teoria pe o serie de dovezi concrete, printre care se află și o tăbliță de lut care a fost depozitată într-un muzeu din Istanbul în ultimii 100 de ani.

Tăblița, cu nume de cod Si.427, este cel mai vechi exemplu cunoscut de geometrie aplicată din istoria omenirii.

Tăblița cu nume de cod Si.427

Artefactul ce datează din urmă cu 4.000 de ani, prezintă calculele asociate unui proprietar foarte bogat de terenuri care a decis să își vândă o parte din pământul său, aflat într-un loc care astăzi face parte din zona centrală a Irakului.

Pe tăbliță apar, inscripționate cu meticulozitate,  grupuri organizate de numere cunoscute matematicienilor moderni ca triplete pitagoreice – numere întregi care satisfac teorema lui Pitagora, ca de exemplu (3, 4, 5) sau (5, 12, 13). Cei doi cercetători au descoperit că Plimton 322 era un tabel trigonometric folosit pentru rezolvarea unor probleme de geometrie din Antichitate.

,,Si.427 nu este doar un puzzle matematic abstract, tăblița este un document juridic vechi de 4.000 de ani. Este singurul document de cadastru cunoscut din perioada Vechiului Babilon, fiind un plan folosit pentru demarcarea terenurilor”, arată studiul.

Misterele papirusurilor egiptene, decriptate. A fost Iisus un simplu exorcist?

Experții estimează că tăblița Si.427 este mai veche decât Plimpton 322, caz în care descoperirea nu este doar cel mai timpuriu exemplu cunoscut de geometrie din lume dar ea reprezintă și un indiciu important despre contextul în care a apărut matematica.

Pitagora s-a inspirat de la babilonieni?

Philosophia = iubirea de înţelepciune ~ Pitagora – Biblioteca Județeană  „Alexandru D. Xenopol” Arad

,,Tăblița dezvăluie ceva cu adevărat extraordinar: inspirația și metodologia care le-au permis babilonienilor antici să descopere faimoasa teoremă a lui Pitagora cu câteva milenii bune înaintea sa. „Orice carte de istorie vă va spune că trigonometria datează de pe vremea astronomilor greci”, afirmă Daniel Mansfield, autorul studiului, citat de IFL Science.

„Îmi place să consider cunoștințele babilonienilor ca un ‘prequel’ neașteptat care este cu adevărat o poveste independentă fiindcă babilonienii nu le foloseau pentru a măsura stelele ci ca să măsoare pământul”, adaugă acesta. Mansfield și colegul său Norman Wildeberger au atras atenția comunității științifice și a opiniei publice din întreaga lume în urmă cu 4 ani când au reușit să decodeze în premieră o altă tăbliță de lut denumită Plimpton 322.

Descoperire remarcabilă în Egipt. Templul reginei Nearit, soția faraonului Teti

Acest lucru este important fiindcă povestea standard a trigonometriei este că ea a fost inventată de astronomii greci din Antichitate pentru a studia cerul pe timpul nopții. Si.427 răstoarnă complet această teorie. Trigonometria – sau „proto-trigonometria”, după cum îi spune Mansfield – a fost creată de babilonieni cu mii de ani înaintea grecilor și inspirația sa a fost una cât se poate de terestră.

„Cu această nouă tăbliță putem vedea pentru prima dată de ce erau interesați babilonienii de geometrie: pentru a stabili delimitări precise ale terenurilor”, afirmă cercetătorul. Însă babilonienii nu le-au luat-o pur și simplu înainte grecilor pentru a ajunge la același rezultat. Această „proto-trigonometrie” vine dintr-o perspectivă complet diferită, explică Mansfield.

Matematica babiloniană nu avea grade sau funcții ca sinus și cosinus. De fapt, dintr-o perspectivă modernă, problemele de pe tăblițele ca Si.427 și Plimpton 322 par abordate complet invers: în timp ce elevii ce studiază matematica în zilele noastre sunt obișnuiți să li se ceară să afle laturilor unui triunghi dreptunghic dat, matematicienii babilonieni erau interesați în schimb de aflarea lungimilor care ar duce la o pereche optimă de linii perpendiculare.

Cine a inventat berea? În Antichitate era considerată băutură divină