Tratat despre saorma! Cine a inventat-o şi de ce

Data: 27/10/2021 | Autor: .

O mâncăm dimineaţa la mic dejun, la prânz, seara şi noaptea după o petrecere de pomină. Combinaţia de carne, cartofi, sosuri şi salate este atât de irezistibilă încât e puţin probabil să spui vreodată să te-ai săturat de ea. Te-ai întrebat vreodată însă de unde vine numele de saorma?

Saorma, shaorma sau shawarma vine din limba arabă şi înseamnă “rotativ”. Turcii au botezat saorma “doner kebab”, care înseamnă “kebab rotit”.

Undeva prin secolul XIX, o familie de turci, Iskender, a venit cu ideea de a schimba metoda de rotire a cărnii în faţa flăcării de la orizontal la vertical. Astfel că bucătarii au putut să taie carnea mai uşor şi să o facă ceva mai „light”, pentru că grăsimea se arde şi se scurge mai eficient.

Turcii i-au pus şi garniturile de salată, castraveţi, roşii etc. Şi o serveau într-o chiflă cu susan. Abia prin anii 1950, a apărut shaorma la lipie, în Germania, inventată de un emigrant turc.

Tratat despre saorma! Cine a inventat-o şi de ce

Asta după ce a observat că, împăturită astfel, reduci şansele de a turna sosurile pe tine. Din acel moment, shaorma a devenit mondială. O găseşti acum în diverse variante, cu carne de miel sau pui, vita si capra în mai toate ţările lumii, din SUA până în Japonia şi Rusia.

În Germania, shaorma este considerată cea mai populară mâncare street-food. Dacă s-ar face un sondaj şi la noi, probabil şi românii şi-ar declara dragostea nelimitată pentru această mâncare.

Dacă tot ţi-am spus povestea, îţi dăm şi un pont de final. Dacă vrei să nu te îngraşi, încearcă să elimini sosurile din shaorma. Maioneza şi sosul de usturoi sunt adevărate bombe calorice. Dacă o mănânci fără sosuri, saorma are cu 60% mai puţine calorii.