Dacia Arkana, surprins pe străzile din România. Noi informații despre primul SUV coupe

Data: 21/05/2020 | Autor: .

Dincolo de noile modele Dacia Logan 3 și Sandero 2020, Dacia pregătește lansarea unui alt model, unul cu adevărat spectaculos. Dacia Arkana ar putea fi primul SUV coupe din istoria producătorului român. Când îl vom vedea oficial? Probabil în 2021.

O serie de fotografii cu un nou prototip Dacia, prezentate de auto-bild.ro, au apărut pe internet. Acestea prezintă un automobil camuflat care are silueta unui SUV și care seamănă destul de mult cu prototipul Renault Arkana, prezentat de francezi la Salonul Auto de la Moscova.

Fotografiile au fost realizate în zona Centrului Tehnologic de la Titu, acolo unde inginerii Dacia dezvoltă tehnologiile din segmentul auto. Este acesta Renault Arkana sau avem de-a face cu un model Dacia?

Mulți dintre experții în industria auto sunt convinși că imaginile prezintă un nou prototip Dacia și că acesta ar putea fi primul SUV coupe dezvoltat de companie, model menit să completeze oferta producătorului român în segmentul SUV,  acolo unde Duster a scris istorie.

Chiar dacă imaginile nu ne spun mare lucru, distingem silueta elegantă a coupe-ului, cu un ampatament ridicat și impozant. Mașina are numere de probă, deci a trecut de testele obișnuite, iar instalația plasată în spate dovedește că modelul se află la momentul testării emisiilor de noxe.

 

Dincolo de aceste imagini, ca să înțelegem cum ar putea arăta noul model, putem lua drept referință modelul Renault Arkana anunţat de francezi la Salonul Auto de la Moscova.

Prezentat sub forma unui show-car, modelul se remarcă prin silueta dinamică și în același timp elegantă.

Mașina a fost gândită să opereze în segmentul SUV-urilor compacte, unde francezii promovează intens modelul Kadjar. Segmentul C este cel mai atractiv, în acest moment, în piață, cu vânzări și oferte pe măsură.

Probabil francezii vor utiliza în cazul Arkana aceeași soluție ca și la modelele Logan și Sandero. În unele țări îl vor vinde sub sigla Renault, iar în altele sub marca Dacia. Rămâne de văzut dacă mașina va fi produsă la Mioveni.

Dacia Sandero 2020, gata de lansare. Noi imagini cu modelul modernizat

Șansele sunt foarte mari, mai ales că francezii au investit masiv în ultimii 2 ani în retehnologizarea uzinei din Argeș, liniile de fabricație fiind reconfigurate pentru a produce noile generații de automobile.

Primele modele le știm deja – Logan 3 și Sandero 2020. Acestea vor fi lansate oficial în toamnă și vor ajunge în showroom-uri în primele luni din 2021.

Dacă va produce modelul Dacia Arkana, producătorul român probabil va fi nevoit să reconfigureze producția Duster, un model care s-a bucurat de un real succes însă care, în perspectivă, va trebui să treacă printr-un refresh tehnologic în condițiile în care concurența în acest segment este tot mai puternică.

Avantajele lui Dacia Arkana vor fi silueta modernă, noile motoare mai puțin poluante și dotările moderne, precum un nou sistem de navigație, farurile full-LED și, probabil, un nou sistem de tracțiune integrală.

Dacia Arkana va consacra trecerea producătorului român într-o nouă etapă calitativă, precum VW a crescut brandul Skoda.

Va fi o mașină modernă, construită pe platforma crossover-ului Kaptur, cu un look aspirational, dedicată piețelor emergente.

Cum va arăta noua Dacia Logan 3. Schimbările sunt spectaculoase

Rămâne de văzut când și în condiții vom vedea această mașină în showroom-uri. Oficial, Dacia nu comentează pe acest subiect. Judecând după faptul că prototipul surprins pe străzile din Argeș se află în faza de testare a noxelor, asta înseamnă că proiectul este destul de înaintat.

 

Când ar putea fi lansată Dacia Arkana

Nu este exclus să vedem modelul lansat în 2021 și în showroom-uri până la finalul anului.  De ce această grabă? Pentru că, mai ales în contextul crizei economice care se proliferează, industria auto va trebui să își găsească noi repere, să vină în întâmpinarea clienților cu modele noi, atractive, în condițiile în care cererea va fi semnificativ mai mică.

Pentru Dacia, Logan 3 și Sandero 2020 nu vor fi de ajuns în condițiile în care principalii săi concurenți se pregătesc deja să treacă în zona electrică. Și Dacia lucrează la un model electric, Dacia Spring, a cărui prime imagini le-am văzut acum câteva luni.

De atunci, însă, francezii au renunțat la contractul cu producătorul chinez unde urma să fie realizată mașina, iar planul a rămas în aer. Probabil se va găsi în cele din urmă o soluție pentru ca modelul Dacia Spring să devină realitate.

Proiectul modelului electric Dacia Spring, anulat? Renault se retrage din China

Nu va fi însă de ajuns pentru ca Dacia să vândă pe măsura așteptărilor francezilor. Astfel că un model precum Dacia Arkana ar putea reprezenta un nou moment semnificativ, mai ales că acest automobil și-ar găsi o piață foarte bună.

Sunt, de exemplu, foarte mulți români din clasa medie care vor o mașină ,,made in România’’ și care, în prezent, în afară de clasicul Duster, nu prea au de unde alege.

Alternativa la modelele Dacia o reprezintă Ford Puma, singurul model produs în România care se ridică la noile standarde din industria auto.

Ford Puma, made in Romania. Imagini în premieră de la lansarea oficială  

Cât va costa Dacia Arkana?

Dincolo de design, probabil acesta ar trebui să fie  principalul punct de atracție al acestui model. Dacă îl vor scoate în zona de 13-15.000 de euro, cu siguranță își va găsi un public țintă, cu un pachet de leasing – Rabla bine pus la punct, care să stimuleze cererea.

Ai auzit de Dacia Deceneu, de Dacia Extase? Prototipurile secrete ale Dacia