Laptele sintetic, gata de producţie! Vacile, pe cale de dispariţie?

Data: 21/10/2022 | Autor: .

Laptele sintetic, gata de producţie! Vacile, pe cale de dispariţie?

Laptele sintetic nu necesită vaci sau alte animale. Acesta poate avea aceeași compoziție biochimică ca și laptele de origine animală, dar este cultivat folosind o tehnică biotehnologică emergentă cunoscută sub numele de „fermentație de precizie”, care produce biomasă cultivată din celule.

Mai mult de 80 % din populația lumii consumă în mod regulat produse lactate. Au existat tot mai multe apeluri pentru a trece de la sistemele alimentare bazate pe animale la forme mai durabile de producție alimentară.

Potrivit experților citați de Science Alert, laptele sintetic oferă lapte de vacă fără preocupări precum emisiile de metan sau bunăstarea animalelor. Dar trebuie să depășească multe provocări și capcane pentru a deveni o alternativă echitabilă, durabilă și viabilă la laptele de origine animală.

Spre deosebire de carnea sintetică – care poate avea dificultăți în a egala complexitatea și textura cărnii de origine animală – laptele sintetic este prezentat ca având același gust, aspect și senzație ca și laptele normal.

Bisfenol A. Toxina care intră zilnic în corpul tău, fără să îți dai seama

Laptele sintetic nu este o fantezie științifico-fantastică; el există deja. În SUA, de exemplu, compania Perfect Day furnizează proteine obținute din microfloră, care sunt apoi folosite pentru fabricarea înghețatei, a pudrei proteice și a laptelui.

10 sfaturi despre cum să pregătești cafeaua. Cât de nocivă este cafeaua la ibric

În Australia, compania Eden Brew a dezvoltat lapte sintetic la Werribee, în statul Victoria. Compania se adresează consumatorilor din ce în ce mai preocupați de schimbările climatice și, în special, de contribuția metanului provenit de la vacile de lapte.

Procesul pornește de la drojdie și folosește „fermentarea de precizie” pentru a produce aceleași proteine care se găsesc în laptele de vacă.

CSIRO spune că aceste proteine conferă laptelui multe dintre proprietățile sale cheie și contribuie la textura cremoasă și la capacitatea de a face spumă. Mineralele, zaharurile, grăsimile și aromele sunt adăugate la baza proteică pentru a crea produsul final.

Către un nou sistem alimentar?

Tot în Australia, compania All G Foods a strâns 25 de milioane de dolari australieni pentru a accelera producția laptelui său sintetic. În termen de șapte ani, compania dorește ca laptele său sintetic să fie mai ieftin decât laptele de vacă.

Dacă industria laptelui sintetic va reuși să atingă acest obiectiv în materie de costuri, potențialul de a perturba industria lactatelor este ridicat. Aceasta ar putea conduce omenirea mai departe de agricultura animală tradițională către sisteme alimentare radical diferite.

Un raport din 2019 privind viitorul produselor lactate a constatat că, până în 2030, industria americană a fermentației de precizie va crea cel puțin 700.000 de locuri de muncă.

Iar dacă laptele sintetic poate înlocui lactatele ca ingredient în sectorul prelucrării industriale a alimentelor, acest lucru ar putea prezenta provocări semnificative pentru companiile care produc lapte praf pentru piața ingredientelor.

Oamenii de știință cred că laptele de gandaci ar putea fi alimentul viitorului