Misterul din Celiabinsk! Cristalele extraterestre care au uimit cercetătorii

Data: 7/07/2022 | Autor: .

Cercetătorii de la Universitățile din Celiabinsk, Darmstadt și Kyungpook au lansat un amplu studiu legat de cristalele extraterestre ajunse pe Pământ în urma incidentului din Celiabinsk-Rusia, acolo unde un meteorit uriaș a căzut în 2013.

Science Alert relatează că, în urmă cu mai bine de 9 ani, pe 15 februarie 2013, un asteroid cu o lățime de aproximativ 18 metri și o masă de circa 11.000 de tone metrice a intrat în atmosfera Pământului cu o viteză de 66.950 de kilometri pe oră, explodând deasupra orașului Celiabinsk din sudul Rusiei.

Din fericire, asteroidul a explodat la aproximativ 23,3 kilometri distanță de solul din Celiabinsk, împrăștiind în regiune o mulțime de meteoriți minusculi și evitând o coliziune cu suprafața planetei noastre, ceea ce ar fi dus la o adevărată catastrofă.

Printre rămâșițele meteoritului au fost descoperite o serie de cristale extratereste cu o compoziție nemaivăzută.

Analiza arată că fragmentele conțineau straturi de grafit, o formă de carbon formată din atomi suprapuși.

De ce au dispărut dinozaurii? Povestea meteoritului care a făcut întuneric pe Pământ timp de 2 ani

Echipa bănuiește că aceste cristale descoperite s-au format în condiții speciale de temperatură și presiune înalte, create de destrămarea meteoritului, deși mecanismul este încă neclar.

Potrivit studiului publicat în revista The European Physical Journal Plus, explozia meteoritului de la Celiabinsk a fost cea mai mare de acest gen, care a avut loc în atmosfera planetei noastre, de la evenimentul de la Tunguska (tot din Rusia) din anul 1908.

Meteoritul avea o lățime de aproximativ 18 metri și o masă de circa 11.000 de tone metrice.

Asteroidul a intrat în atmosfera Pământului cu o viteză de 66.950 de kilometri pe oră.

Pământul, în pericol?

Cunoscutul astronom Josep Maria Trigo afirmp, în cea mai recentă carte lansată, intitulată ”Pământul în pericol”, că dacă explozia unui meteorit similar celui de la Celiabisnk ar lovi o metropolă precum New York sau Madrid, impactul ar fi devastator, putându-se înregistra sute de mii de victime.

”În Celiabinsk, în Rusia, au fost peste 1.500 de răniți și asta ar fi putut fi evitat. Dacă același lucru se întâmplă într-un oraș mare ca Madrid, Barcelona sau New York, am putea vorbi de zeci sau sute de mii de oameni răniți.

Riscul este și rezultatul ignoranței noastre. Deoarece se întâmplă să vezi o minge de foc uriașă pe cer și stai acolo uitându-te la ea. Trebuie ca oamenii să fie informați”, a declarat acesta, citat de El Pais.

O piatră de 17 milioane de dolari! Tu ai căutat vreodată meteoriți?

Potrivit expertului, este important ca omenirea să fie conștientă de faptul că un obiect venit din spațiu reprezintă un pericol iminent.

Se știe, de exemplu, că un asteroid de aproximativ 12 kilometri în lățime a provocat dispariția dinozaurilor, după ce acesta a lovit Pământul, formând craterul de la Chiculub, din Mexic.

Dacă un astfel de eveniment ar avea loc din nou, omenirea s-ar confrunta cu o iarnă globală de dimensiuni necunoscute, a mai spus acesta.

Meteoritul care ar putea rescrie istoria lumii. Compuși organici extratereștri, ajunși pe Pământ