Mumia unei regine necunoscute, descoperită în Egipt. Istoria faraonilor, rescrisă?

Data: 21/11/2022 | Autor: .

Mumia unei regine necunoscute, descoperită în Egipt. Istoria, rescrisă?

Cele mai recente descoperiri făcute de o echipă de arheologi care lucrează la necropola antică de la Saqqara, din Giza, includ mormântul unei regine egiptene necunoscute până acum, precum și alte 300 de sicrie, peste 100 de mumii și alte antichități.

Descoperirile au fost făcute nu departe de Cairo și urmează recentelor dezgropări de obiecte legate de faraonul Teti și de sarcofagul trezorierului regelui Ramses al II-lea. La începutul acestui an, autoritățile egiptene au anunțat, de asemenea, că mormântul unui demnitar regal a fost găsit în situl din Giza.

Cele 100 de mumii reprezintă, cel mai probabil, rămășițele generalilor și consilierilor lui Tut. Și mai intrigantă este o piramidă despre care experții cred acum că a fost dedicată unei regine antice, care este identificată pentru prima dată.

Descoperire incredibilă în Egipt! Faraonii egipteni au avut o legiune străină?

„Am descoperit că numele ei era Neith, iar ea nu fusese cunoscută până acum din arhiva istorică”, a declarat egiptologul Zahi Hawass, fostul ministru al antichităților din această țară, pentru Live Science.

„Este uimitor să rescrii literalmente ceea ce știm din istorie, adăugând o nouă regină la înregistrările noastre despre faraonii Egiptului”.

Săpăturile au descoperit, de asemenea, o serie de 22 de tuneluri interconectate. Spre deosebire de descoperirile anterioare de la Saqqara, dintre care majoritatea datează din Vechiul Regat sau din perioada târzie, Hawass crede că acestea sunt din Noul Regat, din secolul al VI-lea î.Hr. până în secolul al XI-lea î.Hr.

„Înmormântările din Noul Regat nu erau cunoscute ca fiind comune în zonă înainte, așa că acest lucru este cu totul unic pentru acest sit”, a adăugat Hawass.

„Sicriele au fețe individuale, fiecare unică, făcând distincția între bărbați și femei, și sunt decorate cu scene din Cartea Morților. Fiecare sicriu are, de asemenea, numele celui decedat și adesea îi prezintă pe cei Patru Fii ai lui Horus, care au protejat organele celui decedat.”

Secretele din ,,Cartea morților’, un papirus incredibil descoperit în Egipt

 

Săpăturile de la Saqqara sunt în curs de desfășurare din anul 2020 și au adus o mulțime de noi descoperiri. Printre cele mai recente se numără mumia unei femei cu o mască din aur masiv, piese de joc pentru jocul antic Senet, un sarcofag masiv din calcar și un soldat îngropat cu un topor metalic în mână.

Aceste artefacte vor fi expuse la viitorul muzeu de Istorie, programat să se deschidă în sfârșit anul viitor în Giza.

Eveniment istoric! Ruinele Aton-ului, orașul de aur al faraonilor, descoperite lângă Luxor