O descoperire inedită. Kongonaphon Kely, dinozaurul cât o cană de cafea

Data: 8/07/2020 | Autor: .

Cercetătorii de la Muzeul de Științe ale Naturii din Carolina de Nord și Muzeul American de Istorie Naturală au descoperit, în Madagascar, fosilele celui mai mic dinozaur care a trăit vreodată. Botezat Kongonaphon Kely , ceea ce înseamnă „micul asasin”, avea înălțimea unei căni de cafea.

Micul dinozaur a trăit în Madagascar în urmă cu aproximativ 237 de milioane de ani, în timpul perioadei Triassic. Măsura numai 10 centimetri înălțime și erau un feroce ucigaș de insecte, cu care se hrănea.

Kely a aparținut speciei Ornithodira, ultimul strămoș comun al tuturor dinozaurilor și pterosaurelilor,

„Există o percepție generală a dinozaurilor ca fiind giganti”, spune paleontologul Christian Kammerer de la Muzeul de Științe ale Naturii din Carolina de Nord. „Acest dinozaur vine să spulbere această teorie. În istorie au existat dinozaur de diverse dimensiuni, care au trăit în toată lumea’’, a declarat acesta.

Jurassic Park devine realitate. Cercetătorii au descoperit ADN de dinozaur

Fosilele lui Kongonaphon Kely au fost găsite pentru prima dată în 1998, într-un sit din sud-vestul Madagascarului, împreună cu resturile a sute de alte exemplare antice.

„A durat ceva timp până să ne putem concentra pe aceste oase, dar odată ce am făcut-o, a devenit foarte clar că avem ceva unic și merită să aruncăm o privire mai atentă”, spune paleontologul John Flynn, de la Muzeul American de Istorie Naturală.

Experții spun că Kongonaphon Kely  este cea mai mică specie cunoscută dintr-o familie de dinozauromorfi timpurii numită Lagerpetidae.

Histiocitoza Langerhans. Oamenii au moștenit o boală de la dinozauri

„Deși dinozaurii și gigantismul sunt practic sinonime, o analiză a evoluției mărimii corpului la dinozauri și la alte arhosauri demonstrează că primii dinozauri au fost mici, iar apoi au început să crească în înălțime, de-a lungul a milioane de ani de evoluție”, a explicat expertul.

Dovada se prezintă sub forma dinților minusculi ai dinozaurului care arată că acesta s-a hrănit cu insecte.

Un pește-dinozaur, prins în Marea Nordului