Space X a lansat misteriosul satelit ,,Gorilla”

Data: 20/12/2020 | Autor: .

Space X a lansat sâmbătă un satelit spion destinat Biroului Naţional de Recunoaştere al SUA (National Reconnaissance Office). Lansarea a avut loc cu o rachetă Falcon 9, de la baza Cape Canaveral. National Reconnaissance Office (NRO) este o agenţie din cadrul Departamentului de Apărare, iar proiectele lor sunt ţinute secrete de către SUA.

Lansarea satelitului a avut loc de pe platforma de lansare 93A în cadrul Centrului Spaţial Kennedy al NASA.

Misiunea NROL-108 trebuia să se desfășoare joi, dar a fost amânată ca urmare a unei defecţiuni tehnice.Lansarea a fost întreruptă însă automat atunci când senzorii au detectat o presiune ridicată în interiorul rezervoarelor de oxigen lichid din partea superioară a rachetei.

După opt minute de la lansare, primul etaj al rachetei Falcon 9 s-a reîntors pe suprafaţa terestră şi a aterizat fără probleme în Zona 1 a complexului spaţial, în timp cel al doilea etaj şi-a continuat misiunea.

Space X a precizat cu această ocazie că „toate sistemele au funcţionat bine”.

Satelitul spion este acum cunoscut sub numele de cod „Gorilla”. Nu se ştie însă ce rol are satelitul aflat la bordul rachetei. Guvernul american nu a oferit niciun indiciu cu privire la scopul acestuia.

SpaceX, prima misiune spațială pentru NASA. Dragon Resilience are patru astronauți la bord

Potrivit unei postări pe Twitter s-a aflat că numele de cod al misiunii este „NROL-108” şi este condusă sub sloganul Peace Through Strength.

Cu mai puţin de două săptămâni rămase din 2020, evenimentul marchează a 26-a lansare pentru SpaceX, într-un an plin de provocări. De asemenea, este şi ultima lansare din 2020 pentru compania lui Elon Musk.

SpaceX anunță prețurile abonamentelor pentru internet prin satelit