Unul dintre marile mistere ale creștinătății, descifrat! Îl privește pe Sf.Petru

Data: 19/08/2022 | Autor: .

Arheologii israelieni afirmă că au descifrat unul dintre misterele Bibliei! Pe baza săpăturilor arheologice, cercetătorii cred că au descoperit orașul pierdut Betsaida, locul unde s-a născut Sfântul Petru!

În cadrul săpăturilor arheologice efectuate în nordul Israelului, la El-Araj, arheologii au descoperit un mozaic de acum 1.500 de ani, după ce au excavat ruinele unei biserici din secolul I.

Daily Mail relatează că pe mosaic se află o inscripție în greaca veche cu o rugăciune către ”șeful și comandantul apostolilor cerești”, care sugerează că orașul a fost locul în care s-a născut Sfântul Petru.

Cercetătorii spun că avem de-a face cu o rugăciune către Apostolul Petru, cel mai de seamă ucenic al lui Iisus Hristos. Acest fapt arată că biserica a fost ridicată pentru a comemora casa lui Petru din Betsaida, atestând astfel scrierile din Biblie.

Scrisă în greaca veche, dedicația este o rugăciune de mijlocire către ”șeful și comandantul apostolilor cerești” și, cum Petru a fost primul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, el este cunoscut drept conducătorul grupului.

Experții cred că inscripțiile oferă dovezi solide că ceea ce este acum El-Araj din nordul Israelului, a fost orașul biblic Betsaida, locul de naștere al Apostolului Petru.

Misterul Betsaida

Descoperirea pune capăt unei discuții și contradicții de lungă durată dintre savanți, despre locul de naștere a lui Petru, la Betsaida sau Capernaum, ambele fiind menționate în Biblie.

Acest lucru se datorează faptului că Biblia este inconsecventă atunci când vorbește despre locul unde trăiau Petru și Andrei.

Potrivit versetului biblic Ioan 1:44, Betsaida era orașul natal al apostolilor Petru, Andrei și Filip. În Evanghelia după Marcu (8: 22–26), Iisus a vindecat vederea unui orb într-un loc situat chiar în afara vechiului sat Betsaida. În Luca 9: 10-11, Isus hrănește în mod miraculos cinci mii de oameni lângă Betsaida.

În Ioan 1.44 din Biblie se spune că ”Filip, ca și Andrei și Petru, erau din Betsaida”.

O reprezentare a lui Isus, din deșert, dă naștere unei teorii remarcabile

Dar Evanghelia afirmă și că Iisus i-a întâlnit pentru prima dată pe Petru și Andrei la Capernaum (în Matei 4:13).

Potrivit lui Iosephus Flavius, în jurul anului 30/31 d.Hr. (sau 32/33 d.Hr.), Irod Filip al II-lea a ridicat satul Betsaida din Gaulanita de Jos la rangul de polis și l-a redenumit „Julias”, în onoarea Liviei, soția împăratului Augustus. El se afla lângă locul în care râul Iordan se varsă în Marea Galileii.

Misterul Codex Aureus. Cel mai valoros manuscris medieval din România, scris cu litere de aur

Julias/Betsaida era un oraș la est de râul Iordan, într-un „loc deșert” (adică un teren necultivat folosit pentru pășunat). Acesta ar putea fi locul către care Isus s-a retras cu barca împreună cu ucenicii săi ca să se odihnească un timp. Mulțimea care l-a urmat pe jos de-a lungul țărmului nordic al lacului ar fi traversat Iordanul prin vadul de la vărsarea lui, care este folosită de călători până în prezent. „Deșertul” din această narațiune este barrighia arabilor, de unde animalele sunt alungate de păstori. „Iarba verde” din Marcu 6:39 și „multă iarbă” din Ioan 6:10, indică un anumit loc din câmpia el-Bateihah, pe al cărei sol iarba este verde și abundentă, spre deosebire de ierburile sărace de pe versanții mai înalți.

”Această descoperire este cel mai puternic indiciu al nostru că Petru a avut o asociere puternică cu această biserică și probabil i-a fost dedicată. Deoarece tradiția creștină și bizantină a identificat în mod obișnuit casa lui Petru la Betsaida și nu la Capernaum, așa cum se crede astăzi adesea, se pare că bazilica i-a comemorat casa lui Petru’’, a declarat arheologul Steven Notley de la Nyack College din New York.

Misterele papirusurilor egiptene, decriptate. A fost Iisus un simplu exorcist?