ADN de acum 1 milion de ani, descoperit în Antarctica

Data: 11/10/2022 | Autor: .

Antarctica

Oamenii de știință au dezgropat fragmente de ADN care datează de acum 1 milion de ani. Descoperite sub fundul Mării Scoția, la nord de Antarctica, aceste fragmente de material organic pot fi de neprețuit pentru a trasa istoria regiunii – cartografiind ceea ce a trăit în ocean și în ce fel de perioade de timp.

Sub denumirea tehnică de sedaDNA – ADN sedimentar antic – probele recuperate se vor dovedi utile în eforturile actuale de a înțelege cum ar putea afecta schimbările climatice Antarctica în viitor.

„Acesta cuprinde de departe cel mai vechi sedaADN marin autentificat până în prezent”, spune ecologistul marin Linda Armbrecht de la Universitatea din Tasmania, Australia.

SedaDNA se găsește în multe medii, inclusiv în peșterile terestre și în permafrostul subarctic, care au produs sedaDNA datând de acum 400.000 și, respectiv, 650.000 de ani.

Temperaturile reci, oxigenul scăzut și lipsa radiațiilor UV fac din mediile marine polare, precum Marea Scoției, niște locații teribile pentru ca sedaADN-ul să rămână intact, așteptând doar să îl găsim noi.

Oamenii preistorici, legături cu extratereștrii? O specie necunoscută, descoperită în ADN-ul uman

Misterul diatomeelor

ADN-ul recuperat a fost extras de pe fundul oceanului în 2019 și a trecut printr-un proces cuprinzător de control al contaminării pentru a se asigura că markerii de vârstă încorporați în material sunt exacți.

Printre alte descoperiri, echipa a descoperit diatomee (organisme unicelulare) care datează de acum 540.000 de ani. Toate acestea ne ajută să ne informăm asupra modului în care această parte a lumii a evoluat de-a lungul unor întinderi vaste de timp.

Echipa a reușit să facă legătura între abundența de diatomee și perioadele mai calde – ultima dintre acestea în Marea Scoției a avut loc în urmă cu aproximativ 14.500 de ani. Aceasta a dus la o creștere a activității generale a vieții marine în întreaga regiune a Antarcticii.

„Aceasta este o schimbare interesantă și importantă care este asociată cu o creștere rapidă și la nivel mondial a nivelului mării și cu o pierdere masivă de gheață în Antarctica din cauza încălzirii naturale”, spune geologul Michael Weber de la Universitatea din Bonn, Germania.

O decizie istorică! ADN-ul fiecărui bebeluș, secvenționat la naștere

O REVOLUTIE IN ISTORIE

Acest ultim studiu este o dovadă că aceste tehnici sedaDNA pot fi utile în reconstituirea ecosistemelor pe parcursul a sute de mii de ani, oferindu-ne un nou nivel de înțelegere a modului în care s-au schimbat oceanele.

Oamenii de știință se perfecționează în mod constant în ceea ce privește extragerea acestor fragmente de ADN vechi din sol și eliminarea „zgomotului” și a interferențelor lăsate de tot ADN-ul modern care a apărut de atunci, pentru a obține o privire autentică asupra trecutului.

Înțelegând mai bine schimbările climatice din trecut și modul în care a reacționat ecosistemul oceanic vom putea crea modele și previziuni mai precise pentru ceea ce s-ar putea întâmpla în continuare în jurul Polului Sud.

„Antarctica este una dintre cele mai vulnerabile regiuni de pe Pământ la schimbările climatice, iar studierea răspunsurilor trecute și prezente ale acestui ecosistem marin polar la schimbările de mediu este o chestiune urgentă”, scriu cercetătorii în lucrarea publicată.

Cercetarea a fost publicată în Nature Communications.

Omul modern are părți de ADN necunoscut. Este moștenirea extratereștrilor?