Blackberry lanseaza primele telefoane cu OS 7

Data: 4/08/2011 | Autor: .

Research in Motion, producatorul telefoanelor Blackberry, a lansat trei noi smartphone-uri, primele care ruleaza noua generatie a sistemului de operare BlackBerry OS 7. 

BlackBerry Bold 9900/9930, BlackBerry Torch 9850/9860 si BlackBerry Torch 9810 au display-uri imbunatatite, beneficiaza de cel mai puternic processor din gama BlackBerry, Qualcomm la 1,2 GHz, o memorie interna de 8GB ce poate fi extinsa la 32 GB prin microSD, si o memorie video dedicata care face experienta vizuala si de joc mult mai fluida. In plus, beneficiaza de o noua camera video de 5 MP, ce filmeaza la 720p HD.

Bold 9900/9930, anuntat inca din mai la BlackBerry World,  este cel mai subtire telefon din gama BlackBerry si este primul Bold care ofera experienta touchscreen. Torch 9850/9860 se remarca prin cel mai mare ecran touchscreen BlackBerry, de 3,7 inch, iar BlackBerry Torch 9810 prin cele doua tastaturi, una qwerty si o alta virtuala.

Noul sistem de operare OS 7 propune o grafica ceva mai simpla si un browser Webkit multitouch, aceeasi tehnologie ca cea din spatele browser-ului Safari de pe iPhone OS. Browserul suporta HTML5, dispune de functii zoom si scroling, si este cu 40% mai rapid decat cel cu care era dotat primul model Torch.

In noua versiune de soft, pictogramele, animatiile si tranzitiile au fost imbunatatite pentru a se apropia cat mai mult de programele rivalilor de la Apple cu iOS, Google cu al sau Android si Microsoft cu Windows Phone 7.

Toate cele trei smartphone-uri urmeaza sa fie lansate in intreaga lume pana la finele acestei luni. Preturile nu au fost comunicate. Torch slider va fi vandut exclusiv prin AT&T in SUA.

Research in Motion spera ca noile telefoane sa relanseze vanzarile companiei, dupa ce Apple, cu al sau iPhone,  si ceilalti mari jucatori, precum Samsung, ce au pariat pe Android, i-au luat-o demult inainte.

RIM a anuntat, in comunicatul de presa, pe care il puteti parcurge aici, ca in urmatoarea perioada va lansa cinci noi smartphone-uri care vor utiliza noua generatie a sistemului de operare BlackBerry.

Va reusi RIM sa recastige terenul pierdut?

O intrebare  la care analistii spun ca raspunsul il vom afla odata cu lansarea noii generatii de telefoane. Cele trei noi smartphone-uri prezentate de RIM nu rup „gura targului” nici la capitolul design, nici tehnologie. Expertii citati de Reuters cred ca acestea au fost lansate special pentru a „cumpara timp” pana la lansarea noii game.

Daca noile produse vor fi cel putin la fel de prietenoase ca cele ale rivalilor de la Apple sau Samsung, cu o promovare agresiva si un sistem de fidelizare eficient de tip cross-selling, BlackBerry poate reveni in prim-planul pietei.

Tableta BlackBerry PlayBook, lansata in aprilie, a primit multe recenzii bune, astfel ca RIM dovedeste ca poate sa se reinventeze.

„Era timpul ca ei sa demonstreze ca pot face ceva pentru noua platforma”, a declarat Michael Gartenberg, mobile analist la firma de cercetare Gartner.

„Acum este momentul cand platformele de anul trecut nu mai sunt destul de bune pentru anul acesta si RIM trebuie sa evolueze pentru a concura in mod eficient”.

In plus, pentru a reveni in prim-plan, Research in Motion trebuie sa faca ceva cu magazinul online. Are abia 35.000 de aplicatii in conditiile in care Apple are 425.000, iar Android Market 200.000.

Nu in ultimul rand, Research in Motion ar trebui sa umble la preturi. Produsele BlackBerry au devenit mult prea scumpe, fata de cele ale rivalilor asa ca, daca va dori sa reintre in joc, ar trebui sa isi ieftineasca telefoanele, asa cum au facut Apple, Samsung si ceilalti jucatori.