Este Soarele un nod într-un gigantic internet spațial extraterestru? O teorie bulversantă

Data: 23/01/2023 | Autor: .

„Soarele artificial” al Chinei

Se folosesc extratereștrii de o ciudățenie a gravitației solare pentru a transmite informații printr-o rețea de comunicații interstelară? Pentru prima dată, astronomii au explorat această posibilitate intrigantă și au scanat semnalele provenite din zone care orbitează în jurul Soarelui.

Până în prezent, metoda nu a scos la iveală semne ale unor extratereștrii din spațiu, dar reprezintă o nouă cale promițătoare de vânătoare de extratereștri în cadrul căutării de inteligență extraterestră (SETI).

Noua strategie de căutare se bazează pe descoperirile lui Albert Einstein, care a demonstrat în 1915 că gravitația modifică structura spațiu-timp. Acest lucru înseamnă că obiectele masive, cum ar fi stelele și galaxiile, îndoaie lumina în jurul lor.

Acest efect, cunoscut sub numele de lentilă gravitațională, le permite oamenilor de știință să vadă obiecte extrem de îndepărtate a căror lumină a fost deformată de galaxiile și roiurile galactice enorme din prim-plan.

NASA numește un grup de 16 persoane însărcinat cu investigarea OZN-urilor

Efectul de lentilă gravitațională

„Seamănă foarte mult cu o lupă”, a declarat Nicholas Tusay, un cercetător de la Penn State, pentru Live Science.

Atât în cazul lentilelor gravitaționale, cât și în cazul unei lupe, mărirea funcționează cel mai bine atunci când o persoană sau un detector este poziționat într-un anumit loc cunoscut sub numele de punct focal, a spus el.

Punctul focal gravitațional al Soarelui începe la aproximativ 550 de unități astronomice (UA), sau de 550 de ori distanța dintre Pământ și Soare, a spus Tusay. Un telescop plasat în acest punct ar avea abilități uluitoare – ar putea rezolva continentele și munții de pe o planetă care orbitează în jurul unei alte stele, a adăugat el.

Numărul superstiţios 13. Egiptenii, Cartea Morţilor şi o controversă de milenii

„Lumina merge în ambele sensuri”, a spus Tusay. „Dacă poți mări lumina care vine spre tine, poți mări și lumina care iese”.

Acest lucru înseamnă că lentilele gravitaționale pot fi folosite și pentru a trimite eficient semnale pe distanțe interstelare, astfel încât oamenii de știință au speculat cu privire la extratereștrii pricepuți la tehnologie care plasează sonde în punctele focale ale stelelor, transformându-le efectiv într-o rețea gigantică de comunicații punct-la-punct.

Pentru a testa această idee, Tusay și colegii săi au folosit Green Bank Telescope din Virginia de Vest pentru a efectua șase scanări de cinci minute pentru a căuta semnale radio provenind din punctul focal gravitațional al Soarelui.

Ce au găsit?

„Nimic”, a spus el. „Ca să o spunem cu exactitate: În frecvențele pe care le-am observat, în timpul pe care le-am observat, nu am găsit niciun semnal convingător care să fie de origine extraterestră.”

Rezultatele au fost publicate vara trecută în The Astronomical Journal și au fost prezentate săptămâna trecută de Tusay la cea de-a 241-a reuniune a Societății Astronomice Americane din Seattle.

Deși descoperirile nu sunt încă dovezi ale existenței ET, Tusay a declarat că este posibil ca sondele extraterestre plasate în punctul focal gravitațional al soarelui să se activeze doar din când în când. Și alte stele au proprietăți care le fac noduri mai bune într-un internet spațial gigantic, astfel încât acestea ar putea fi ținte de căutare suplimentare, a adăugat el.

A fost localizat celebrul Wow! Signal, cel mai cunoscut semnal radio extraterestru

El consideră că metoda este mai mult o dovadă de concept care ar putea scoate ceva interesant dacă ar fi realizată pe o perioadă mai lungă și cu mai multe resurse.

„Întotdeauna vorbim despre noi modalități de căutare în domeniul SETI”, a declarat pentru Live Science Julia DeMarines, astrobiolog la Universitatea California, Berkeley, care nu a fost implicată în această lucrare. „Aceasta este prima dată când am văzut o căutare dedicată acestei posibilități specifice de interceptare a mesajelor”.

Atunci când nu se vede nimic în cadrul unei căutări SETI, ar putea însemna mai multe lucruri, a adăugat ea, inclusiv că nimeni nu comunică acolo sau pur și simplu că nimeni nu comunică în aceste moduri. Orice nouă metodă de căutare este întotdeauna binevenită, a spus DeMarines. „Dacă nu cauți”, a adăugat ea, „atunci nu vei ști niciodată”.

Există extratereștri? Povestea misteriosului semnal “6EQUJ5-Wow!” surprins de SETI