Ar trebui să purtăm mască tot timpul? Ce spun experții

Data: 31/03/2020 | Autor: .

Ar trebui să purtăm mască tot timpul? Ce spun experții

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susține că oamenii sănătoși n-ar trebui să poarte măști pe față pentru a se proteja împotriva răspândirii COVID-19. Cu toate acestea, unii experți sugerează că implementarea pe scară largă a măștilor faciale poate fi de fapt utilă în limitarea transmiterii virale, relatează GadgetReport.ro

Dacă nu sunteți bolnav, nu este necesar să purtați o mască de protecție. Nu există nicio dovadă că virusul este răspândit prin transmisie aerosolă , astfel că persoanele sănătoase nu trebuie să poarte măști de protecție, afirmă OMS care consider că igiena de bază și distanțarea socială sunt cele mai bune strategii pentru evitarea bolii.

,,Nu există dovezi specifice care să sugereze că purtarea măștilor de către populație are vreun beneficiu potențial”, afirmă Michael Ryan, directorul executiv al Programului OMS pentru Urgențe în Sănătate, La într-o recentă informare de presă.

Comanzi mâncare prin curier? Cum eviți să te contaminezi cu coronavirus

Potrivit experților, transmiterea virusului prin aer poate fi posibilă, dar aceasta are loc mai ales în scenarii foarte specifice în care virusul este distribuit sub formă de aerosoli și rămâne ulterior în aer pentru perioade îndelungate de timp. Picăturile din tuse, de exemplu, sunt particule mai mari care nu rămân în aer, ci aterizează rapid pe suprafețe.

„În contextul COVID-19”, afirmă OMS într-un briefing , „transmiterea aeriană poate fi posibilă în circumstanțe și setări specifice în care se efectuează proceduri sau tratamente de susținere care generează aerosoli; adică intubație endotraheală, bronhoscopie, aspirație deschisă, administrarea tratamentului nebulizat, ventilație manuală înainte de intubație, ventilație non-invazivă la presiune pozitivă, traheostomie și resuscitare cardiopulmonară. ”

CU MASCĂ SAU FĂRĂ MASCĂ

„Dacă aș ști cine este asimptomatic și presimptomatic [pentru COVID-19], aș tria mai ușor obligația de a purta măștile”, spune epidemiologul Arnold Monto, pentru ScienceMag . „Nu știm cine sunt acestea.”

Într-un interviu recent, George Gao, directorul general al Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor, a menționat că absența măștii pe față este cea mai mare greșeală pe care lumea pare să o facă în ceea ce privește controlul răspândirii COVID-19.

,,Marea greșeală din SUA și Europa, în opinia mea, este că oamenii nu poartă măști”, a spus Gao într-un interviu.

„Acest virus este transmis prin picături de salivă. Picăturile joacă un rol foarte important – trebuie să porți o mască, deoarece, atunci când vorbești, întotdeauna ies picături din gură. Multe persoane au infecții asimptomatice sau presimptomatice. Dacă poartă măști, pot preveni extinderea virusului.”

Cum să te speli corect pe mâini pentru a te proteja împotriva coronavirusului

Potrivit expertului, sugestia OMS în privința purtării măștii doar de către persoanele bolnave este corectă în scenariul dacă am cunoaște toți oamenii infectați cu COVID-19.

,,Din păcate, avem un număr tot mai mare de de cazuri asimptomatice și aceste cazuri pot contribui la răspândirea largă a virusului. Este practic imposibil să îți dai seama, vizual, dacă un om este infectat sau nu’’, a mai spus acesta.

„Explozia cazurilor COVID-19 din China a fost condusă în mare parte de persoane cu simptome ușoare, limitate sau fără simptome, care au fost nedetectate”, a declarat expertul Jeffrey Shaman, de la Columbia School Mailman School.

Tom Inglesby, director al Centrului Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății, a solicitat utilizarea largă de măști non-medicale în rândul populației generale, ca o modalitate de a scădea transmiterea virusului asimptomatic.

„… având în vedere dovezile că transmisia asimptomatică contribuie la răspândirea COVID, acum este momentul ca CDC să facă recomandări pentru utilizarea măștilor non-medicale, pentru a încerca să diminueze numărul persoanelor asimptomatice care transmit virusul”, sugerează acesta.

Pot primi coronavirusul prin pachetul de la curier? Ce spun experții

„Este esențial ca toate măștile medicale (N95, chirurgicale, procedurale) să fie acordate personalului medical și personalului de urgență – există o penurie teribilă a acestor măști. Populația ar trebui să poarte măști din material non-medical atunci când ies în public, într-un efort suplimentar al societății pentru a încetini răspândirea virusului”, a mai spus acesta.

Inglesby remarcă că în țările în care purtarea măștilor este o tradiție, precum Coreea de Sud, Hong Kong, Japonia, China și Taiwan, numărul cazurilor de COVID este mai redus, tocmai din acest motiv.

Cum să îți cureți eficient telefonul. Măsură de protecție împotriva coronavirusului COVID-19

Într-un editorial recent, doi cercetători de la Universitatea Yale, Shan Soe-Lin și Robert Hecht, au rezumat  motivele pentru care cred că toți oamenii ar trebui să poarte măști non-medicale.

„Acoperiți-vă fața cu o mască. Acest lucru vă va face să nu vă mai puneți mâinile pe față, să fiți tentați să vă atingeți nasul și gura. O mască nonmedicală nu vă va proteja de o tuse directă sau de o strănutare de la o persoană infectată, dar dacă practicați o distanțare socială bună, orice tip de acoperire a feței este o protecție suplimentară împotriva celei mai mari amenințări: propriile mâini „, afirmă aceștia.

Cât va mai dura criza coronavirus? Estimările experților de la Harvard și Imperial College London