Astronomii au descoperit un sistem solar străvechi şi misterios

Data: 13/11/2022 | Autor: .

sistem solar stravechi

Astronomii au descoperit recent un sistem solar străvechi care este mult diferit de cel din care noi facem parte.

La o distanță de 90 de ani-lumină, cercetătorii au observat o stea pitică albă veche de peste 10 miliarde de ani – adică nucleul fierbinte rămas al unei stele moarte asemănătoare Soarelui – care este înconjurată de un cimitir de bucăți de planete dezmembrate, numite planete-similare.

Steaua slabă a atras în ea resturi de la aceste obiecte. Dar acest sistem solar nu seamănă cu nimic din jurul nostru. Acesta abundă în elemente precum litiul și potasiul. Nicio planetă din sistemul nostru solar nu are o astfel de compoziție.

De ce era atât de diferit acest sistem solar antic? Cum s-a îmbogățit cu aceste materiale?

„Este un mister complet”, afirmă Abbigail Elms, doctorandă la Universitatea din Warwick, un expert care cercetează piticele albe.

Cercetarea a fost publicată săptămâna aceasta în revista științifică Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Misterele Universului. Ar fi fost descoperită încă o planetă în sistemul nostru solar

Un sistem de acum 10 miliarde de ani

Steaua pitică albă (numită WDJ2147-4035) și sistemul solar care o înconjoară s-au format, și au murit, înainte ca Soarele și Pământul să se fi născut.

De fapt, bucățile de foste planete din jurul lui WDJ2147-4035 sunt cele mai vechi planete-similare care au fost găsite vreodată în galaxia noastră în jurul unei pitice albe, a precizat Elms.

O tehnologie Star Wars devine realitate! Primul satelit de energie solară, operațional

 

Cum știu astronomii din ce era compus acest sistem solar arhaic?

Ei au descoperit această pitică albă, precum și o alta de o vârstă similară, cu ajutorul unui observator din spațiu numit Gaia.

În timp ce orbitează în jurul Soarelui, acesta cartografiază stelele și galaxiile din Cosmos. După ce au reperat aceste pitice albe, cercetătorii au apelat la un instrument numit „X-Shooter”, situat la o înălțime mare în Chile, pentru a detecta ce este și ce nu este prezent în atmosfera stelelor (X-Shooter este un tip de instrument astronomic profund valoros numit „spectrometru”).

În cazul WDJ2147-4035, au descoperit că substanțe chimice precum litiul, potasiul și sodiul s-au acumulat – sau au fost atrase de gravitație și adunate în jurul – stelei antice.

Piticele albe sunt alcătuite din hidrogen sau heliu, astfel încât resturile stâncoase ale planetelor au fost responsabile pentru furnizarea celorlalte elemente unice, au concluzionat cercetătorii (efectuând simulări ale evoluției acestui sistem solar).

Interesant este faptul că cealaltă pitică albă (WDJ1922+0233) descoperită de ei era semnificativ diferită de cea misterioasă. Este mai familiară. Ei au determinat că această stea a atras în ea resturi planetare similare cu crusta stâncoasă a Pământului.

36 de civilizații extraterestre active în Calea Lactee? Un studiu bulversant