Povestea celebrilor piraţi japonezi Wako. Au dominat mările Asiei timp de secole

Data: 14/11/2022 | Autor: .

 

Piraţii Wako

Wako (numiți și wokou sau waegu) au fost un grup de jefuitori care au dominat mările Asiei de Est timp de secole. Ei au fost văzuți de istoricii și cultura occidentală ca un fel de pirați japonezi, dar pe măsură ce cercetătorii sapă mai adânc în istoria acestor oameni, apar întrebări cu privire la adevărata lor natură.

Care a fost reacția față de acești „pirați”? Cum au încercat guvernele să le controleze acțiunile și au avut succes? Acestea sunt întrebări la care cercetătorii se străduiesc acum să răspundă.

„Wako”: Dificultățile traducerii

 

Dificultățile legate de înțelegerea „wako” încep cu numele lor. În Occident, wako, citit în mandarină ca wokou, în coreeană ca waegu și în japoneză ca wakō, a fost tradus prin „pirați japonezi”.

Potrivit lui Frank L. Chance, care a făcut cercetări ample despre wako, termenul are conotații controversate. În primul rând, cuvântul a fost folosit în perioada antică pentru a descrie pe cineva care era văzut ca un ‘ barbar’ care nu era chinez și care era caracterizat ca un străin. Termenul era folosit în special pentru persoanele străine din Orient.

Există și alte implicații. Cuvântul poate fi, de asemenea, un peiorativ care înseamnă ‘pitic’. În ciuda acestui fapt, Chance susține că, deși rezidenții insulelor japoneze erau relativ scunzi și străini din punct de vedere cultural față de chinezi, aceștia și-au însușit de fapt termenul.

În plus, traducerea simplistă a cuvântului wako prin „japonez” este, de asemenea, problematică. În acest moment al istoriei, nu exista o entitate cunoscută sub numele de Japonia. Arhipelagul japonez exista ca loc geografic, dar nu era unificat ca o entitate unită în mintea poporului sau a guvernului său. Din punct de vedere cultural, social și economic, Japonia nu exista încă.

 

Japonia a devenit o entitate unificată la sfârșitul secolului al XVI-lea. Până în acel moment, oamenii care locuiau pe insule, în special pe cele îndepărtate, aveau mai multe șanse să se identifice cu provincia lor locală decât cu un guvern central din Japonia continentală.

 

Cuvântul wako a apărut în documentele chinezești, coreene și japoneze încă din secolul al III-lea d.Hr. De asemenea, pare să fie sinonim cu japonezul kaizoku, care se traduce prin „tâlhari de mare”.

Cine au fost pirații Wako?

 

În ciuda problemelor legate de numirea și caracterizarea lor ca pirați, nu există nicio îndoială că wako au participat la activități piratereşti. Aceștia au atacat în mod constant coastele din Japonia, Coreea și China și au operat în Marea Japoniei și în Marea Chinei de Est. Cu toate acestea, este dificil să se determine cu exactitate cine erau wako.

Este evident că, deși în prezent wako sunt considerați pirați japonezi, în secolul al XVI-lea, majoritatea wako erau de fapt chinezi. Înainte de aceasta, ei erau un amestec de japonezi, chinezi și coreeni. Aceasta este o teorie care a fost dezvoltată în anii 1980 de Shōsuke Murai.

Această schimbare s-a produs deoarece mulți comercianți legitimi din China deveniseră nemulțumiți de restricțiile și taxele impuse de guvernul Ming asupra comerțului, așa că s-au orientat către activități ilegale.

În plus, considerarea piraților wako ca fiind oameni care erau în mod inerent răi și perturbatori este problematică. Există unele cazuri în care pirații wako s-au angajat în comerț legitim și pașnic. Pe de altă parte, există, de asemenea, dovezi că negustori altfel pașnici s-au angajat în acte ocazionale de piraterie.

În ciuda acestui fapt, există documente care îi înregistrează pe wako, oricine ar fi fost ei, încă din secolul al III-lea d.Hr. Pentru o lungă perioadă de timp, wako au atacat sporadic zone din Japonia și de multe ori făceau comerț pașnic.

 

Abia în secolul al XIII-lea au început să apară violențele. Pirații wako au fost susținuți de multe personalități influente și de sefi de război, deoarece activitatea lor putea fi foarte profitabilă. De exemplu, familia Ouchi, un clan puternic și important la acea vreme, le susținea activitățile.

 

În acea perioadă, guvernul a încercat, de asemenea, să reprime violența și crima organizată care se manifestau. Într-un eveniment istoric macabru, în 1405, unii pirați wako au fost capturați, deportați în China și apoi ucişi.

Istoria piraților Wako

Cercetătorii clasifică adesea istoria piraților wako în două perioade de timp distincte: istoria timpurie și cea târzie. În perioada timpurie, pirații wako erau în principal japonezi și de etnii mixte; cu toate acestea, în perioada târzie, aceștia erau în majoritate pirați nejaponezi. În ambele perioade, pirații wako au făcut raiduri în Japonia, China și Coreea.

Perioada timpurie a istoriei piraților wako începe cu invazia mongolilor. Din cauza războiului și a epuizării apărării de coastă din China și Coreea, precum și a sărăciei extreme în care se aflau unii dintre oamenii nevinovați din Tsushima, Iki și Insulele Goto, jafurile la care luau parte pirații wako nu au făcut decât să crească.

 

Cea de-a doua perioadă a istoriei piraților wako începe în secolul al XVI-lea. În acel moment, majoritatea piraților wako erau chinezi. Dinastia Ming a instituit controale stricte asupra comerțului pentru a încerca să reducă pirateria. Cu toate acestea, din cauza limitărilor, nu au reușit să controleze complet activitatea piraților wako.

 

Răspunsuri la Wako

Au existat multe reacții oficiale la pirații wako din partea guvernelor din Coreea, China și Japonia. Cu toate acestea, majoritatea acestor încercări au fost zadarnice. O mare parte din responsabilitatea de a controla acțiunile wako a căzut pe umerii guvernului japonez, care, pentru o lungă perioadă de timp, nu a fost pregătit pentru a face față acestei probleme.

 

În China, au fost trimiși oficiali în Japonia în misiuni diplomatice pentru a rezolva problemele create de pirați. Cu toate acestea, deoarece japonezii aveau un control redus asupra piraților, nu se putea face mare lucru.

În plus, China avea și ea propriile probleme cu pirații, ceea ce făcea și mai dificil controlul piraților japonezi. În bătăliile împotriva guvernului chinez, wako a câștigat de mai multe ori. Guvernul chinez și-a dat seama că era pur și simplu imposibil să controleze întreaga mare în permanență, așa că a impus politici de apărare extrem de stricte.

 

Aceste politici au inclus construirea de forturi de-a lungul coastei expuse. În plus, comerțul maritim a fost interzis. În esență, politicile au făcut ca nicio navă oficială să nu poată trece prin apele chinezești; dacă o făcea, era etichetată drept pirat.

 

Pe lângă aceste politici, guvernul chinez a reformat și sistemul fiscal, ceea ce i-a adus mai multe venituri. Acestea au fost folosite pentru a revoluționa și a construi forța navală. Marina a patrulat apoi coasta și a atacat orice navă pirat. Aceste măsuri au dus la înfrângeri ale piraților wako, inclusiv la capturarea liderului piraților wako Wan Chih în 1557.

 

În secolul al XIV-lea, coreenii au încercat să controleze acțiunile piraților wako. Ei au adunat o flotă de nave pe care le-au înarmat cu tunuri. Flota a obținut o victorie în 1380 la gura de vărsare a râului Kum, sub comanda unui individ pe nume Choe Muson.

 

În timpul bătăliei, tunurile s-au dovedit a fi influente în obținerea victoriei, care a fost posibilă doar datorită evoluției recente a tehnologiei prafului de pușcă. Deși au existat mai multe victorii pentru coreeni, inclusiv cele de pe insula Tsushima în 1389 și 1419, pirații wako nu au putut fi opriți în totalitate.

 

Unii dintre pirații wako au fost executați de guvernul coreean și au fost instituite pedepse mai aspre; cu toate acestea, pentru a-i eradica complet pe pirați, aceștia aveau nevoie de ajutorul guvernului japonez. Multe ambasade au fost trimise în Japonia pentru a rezolva această problemă.

Așadar, ce a făcut guvernul japonez? În ciuda solicitărilor Coreei și Chinei ca guvernul să controleze problema pirateriei, guvernul central japonez era slab. Acesta nu controla multe dintre insulele din jurul continentului și, din acest motiv, nu putea controla pirateria.

În 1443, guvernele japonez și coreean au ajuns în cele din urmă la un acord. Tratatul de la Gyehae urmărea să promoveze comerțul legitim între cele două țări pentru a limita jafurile piraților.

 

Din păcate, acest acord nu a durat mult timp. În 1510, au existat probleme în porturile coreene cauzate de comercianții japonezi. A fost pus în aplicare un nou acord, dar acesta era mult mai limitat decât tratatul anterior. Pirații wako au continuat să facă raiduri în Coreea și au revenit pentru un atac intens și susținut în 1544.

 

În cele din urmă, wako au fost înfrânți de guvernul japonez în secolul al XVI-lea, datorită unui lider militar numit Toyotomi Hideyoshi (1582-98). Hideyoshi a reușit să unifice centrul Japoniei, ceea ce a însemnat că marina era atunci suficient de puternică pentru a-i elimina definitiv pe pirați.

 

Pe lângă faptul că i-a atacat pe pirați, Hideyoshi a fost și inteligent în tacticile sale. În anii 1590, i-a folosit în mod pragmatic pe pirați în avantajul său, permițându-le să facă comerț în mod legitim, atâta timp cât aveau un sigiliu roșu emis de el.

Galionul de 17 miliarde de dolari! Noi imagini cu nava San Jose, scufundata de pirați

Dispariția piraților din Wako

Se pare că nu există un sfârșit clar al piraților wako și al activităților lor; în schimb, aceștia par să se fi stins încet. Până la sfârșitul secolului al XVI-lea, atacurile au fost mai puțin frecvente. În cele din urmă, înregistrările despre pirați dispar complet.

 

Au existat mulți factori care au contribuit la declinul piraților wako. Un factor care a contribuit a fost fortificarea sporită a zonelor vulnerabile din China. A existat, de asemenea, o îmbunătățire a strategiilor navale, ceea ce a însemnat că navele erau mai bine echipate pentru a lupta împotriva piraților și pentru a-i captura pe liderii acestora.

 

Unul dintre cele mai influente progrese în lupta împotriva piraților wako a fost cu siguranță unificarea Japoniei , care a însemnat mai mulți bani și un control mai mare pentru guvernul japonez. Ambele evoluții au făcut ca pirații wako să fie mai ușor de combătut.

În concluzie, deși este greu de stabilit cu exactitate cine erau pirații wako, este evident că aceștia s-au angajat în activități pe care astăzi le-am caracteriza drept piraterie. Deși erau cunoscuți pentru jafuri și violență, există, de asemenea, dovezi că au fost implicați într-un comerț pașnic și, prin urmare, este greu de judecat natura activității lor în ansamblu.

Cu toate acestea, ei au rămas un flagel pentru guvernele japonez, coreean și chinez, care au petrecut secole încercând să-i alunge din apele lor.