O gaură neagră mostruoasă, în apropierea Pământului! O descoperire tulburătoare

Data: 24/10/2022 | Autor: .

Sagittarius A

Astronomii de la Universitatea din Alabama din Huntsville au descoperit o gaură neagră masivă la doar 1.550 de ani-lumină depărtare, adică chiar în vecinătatea noastră, din punct de vedere astronomic. Este una dintre cele mai apropiate găuri negre descoperite vreodată, cu o masă de 12 ori mai mare decât cea a Soarelui. Fiind atât de aproape de noi, este o țintă interesantă pentru cercetări viitoare.

Găurile negre sunt de diferite dimensiuni, de la găurile negre stelare, cu o masă de câteva ori mai mare decât cea a Soarelui, până la găurile negre supermasive, care au o masă de milioane de ori mai mare decât cea a soarelui și se află în inima galaxiilor.

„Este mai aproape de Soare decât orice altă gaură neagră cunoscută, la o distanță de 1.550 de ani-lumină”, a declarat Sukanya Chakrabarti, autorul principal al studiului de la Universitatea din Alabama din Huntsville, într-un comunicat. „Așadar, este practic în curtea noastră”.

Gaura neagră a fost descoperită cu ajutorul datelor furnizate de misiunea Gaia a Agenției Spațiale Europene, care construiește o hartă 3D a întregii galaxii.

Cercetătorii au analizat aproape 200.000 de stele binare pentru a căuta cazuri în care strălucirea unei stele era suficientă pentru a explica strălucirea stelei binare. Acest lucru implică faptul că partenerul din aceste binare trebuie să fie întunecat, ceea ce sugerează că partenerul ar putea fi o gaură neagră.

Apoi, cercetătorii au luat aceste binare selectate și au studiat deplasarea Doppler a luminii lor, care arată cât de masiv trebuie să fie companionul și oferă informații despre orbita și rotația perechii. În acest fel au identificat și au aflat despre gaura neagră din apropiere.

„În acest caz, avem în față o gaură neagră monstruoasă, dar care se află pe o orbită cu o perioadă lungă de 185 de zile, adică aproximativ o jumătate de an”, a declarat Chakrabarti. „Este destul de departe de steaua vizibilă și nu face niciun fel de progrese spre ea”.

Pe lângă faptul că a găsit o țintă utilă pentru cercetare datorită locației sale, studiul demonstrează, de asemenea, cum pot fi identificate mai multe găuri negre în viitor.

„Estimările simple sugerează că există aproximativ un milion de stele vizibile care au legătură cu găuri negre masive în galaxia noastră”, a spus Chakrabarti. „Dar există o sută de miliarde de stele în galaxia noastră, așa că este ca și cum am căuta un ac în carul cu fân. Misiunea Gaia, cu măsurătorile sale incredibil de precise, a ușurat lucrurile, restrângând căutarea noastră”.

Misterul Sagittarius A! Gaura neagră descoperită în centrul galaxiei noastre

O gaură neagră înghite echivalentul unui Pământ în fiecare secundă!

Universitatea Naţională din Australia (ANU) a anunţat descoperirea unei găuri negre cu cea mai rapidă creştere din ultimele nouă miliarde de ani. Gaura neagră are o masă de trei miliarde de sori şi consumă echivalentul unui Pământ în fiecare secundă. Strălucirea acesteia este de 7.000 de ori mai puternică decât toată lumina din propria galaxie.

„Astronomii vânează astfel de obiecte de mai bine de 50 de ani. Au găsit mii de altele mai slabe, dar aceasta uimitor de strălucitoare a trecut neobservată”, a afirmat principalul cercetător Christopher Onken al ANU.

Potrivit cercetătorilor, gaura neagră are o magnitudine vizuală de 14.5 şi este de 500 de ori mai mare decât gaura neagră din galaxia noastră. Astfel, poate fi văzută cu un set de telescop fixat într-o zonă întunecată.

„Oamenii au căutat aceste găuri negre în creștere încă de la începutul anilor 1960”, a spus el, adăugând că aproximativ 880.000 dintre ele au fost descoperite și catalogate până în prezent. „Faptul că ceva atât de strălucitor a scăpat de multe, multe căutări care au fost efectuate de-a lungul anilor este destul de remarcabil.”

„Acum vrem să ştim de ce acesta este diferită – s-a întâmplat ceva catastrofal? Poate două mari galaxii s-au prăbuşit una în cealaltă, canalizând o mulţime de material în gaura neagră pentru a se hrăni”, a spus Onken.

„Suntem destul de încrezători că acest record nu va fi doborât. În esenţă, am rămâne fără cer dacă astfel de obiecte s-ar putea ascunde”, a spus co-autorul Christian Wolf.

Universul și-ar putea modifica structura spațiu-timp. Avertismentul fără precedent al cercetătorilor Caltech